pátek 20. září 2024

Poruchy erekce by mohl vyřešit pavoučí jed

Brazilští vědci zkoumají, zda by pavoučí jed mohl pomoci při léčbě erektilní dysfunkce.

Palovčík brazilský alias banánový pavouk

Palovčík brazilský alias banánový pavouk
Zdroj: Flickr

  • Palovčík brazilský alias banánový pavouk
  • Zdroj: Flickr

Palovčík brazilský, nazývaný banánový pavouk, je znám tím, že jeho kousnutí způsobuje u mužů bolestivé a dlouhotrvající erekce. Brazilští vědci zkoumají, zda by díky tomu jeho jed mohl pomoci při léčbě erektilních dysfunkcí. Vědci se proto snaží vyvinout z jedu těchto pavouků syntetickou molekulu, která by mužům při poruchách erekce pomohla. Molekula spouští uvolňování oxidu dusnatého, chemikálie nezbytné pro erekci, která zvyšuje krevní oběh a umožňuje rozšíření krevních cév.

Banánový pavouk dorůstá až do velikosti 15 centimetrů a řadí se k nejjedovatějším pavoukům na světě. Vyskytuje se v několika jihoamerických zemích a dostal své jméno podle svého běžného výskytu na banánových plantážích.

Maria Elena, profesorka na univerzitě Minas Gerais (UFMG) říká, že výzkum by mohl být zvláště důležitý pro muže, kterým byla odstraněna prostata. „Muži mají velký odpor vůči podstoupení radikální operace prostaty, například v případě rakoviny, protože to vede k erektilní dysfunkci,“ říká.

Poruchy erekce postihují desítky milionů mužů po celém světě. Bioložka Carolina Nunes uvádí, že sloučenina vytvořená vědci z pavoučího jedu má „velký potenciál stát se mezinárodně uznávaným lékem.“ Poté, co byla první fáze klinických testů schválena brazilskou regulační agenturou Anvisa, léčivo nyní přechází do druhé fáze ze tří, než bude schváleno k prodeji.

Výzkumnice na UFMG Maria Elena de Lima prohlásila, že objev potenciální léčby erektilní dysfunkce je zprávou, která jasně ukazuje, že zvířata, i ta jedovatá, mohu být pro lidstvo nesmírně důležitá, jelikož nabízí „unikátní knihovnu molekul, která je vědcům dosud neznámá a které má lékařský a farmaceutický potenciál.“

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: EuroNews

Související

Foto 1_D85_6263
Ostatní

Smrtící krása: Pestrobarevné pralesničky budou v Praze k vidění jen do neděle

mozek
Zdraví Věda

Peptid českých vědců pomůže v boji s obezitou i Alzheimerem

neuron
Zdraví Věda

Nová česká studie může vést k vylepšení léčby poranění mozku a míchy

Měsíc
Zahraniční Vesmír

Měsíční jeskyně by mohla poskytnout astronautům úkryt