sobota 6. července 2024

Portugalcům vychytal postup v penaltách vynikající Costa

Houževnatí Slovinci nenechali Portugalsku nic zadarmo a zápas rozhodl až penaltový rozstřel. Při pokutových kopech zazářil gólman Diogo Costa, který chytil všechny tři slovinské pokusy.

Diogo Costa při penaltovém rozstřelu

Diogo Costa při penaltovém rozstřelu
Zdroj: Profimedia

  • Diogo Costa při penaltovém rozstřelu
  • Zdroj: Profimedia

Takový zápas čekal asi jen málokdo. Portugalci byli v duelu jasnými favority a nic jiného než výhra, se od nich neočekávala. Na vítězství se ale řádně nadřeli. Slovinci výborně bránili a Portugalci se dlouho nemohli dostat do větších šancí.

Do první příležitosti se Portugalci dostali až po třiceti minutách. Cristiano Ronaldo zahrával přímý kop, při kterém jeho střela mířila těsně nad břevno. Největší šanci prvního poločasu si Portugalci nechali na závěr. Střela João Palhinha se otřela o levou tyč. V závěru úvodního dějství zahrozili i Slovinci. Gólman Costa si připsal první zákrok po tvrdé ráně Benjamina Šeška.

Ronaldo měl možnost skórovat i ve druhém poločase, opět z přímého kopu. Jeho pokus ale skončil v rukavicích brankáře Oblaka. Na druhé straně opět zahrozil Šeško, na kterého nestačil veterán Pepe. Jednadvacetiletý Slovinec se při zakončení zalekl a míč netrefil ideálně. V závěru utkání mohl rozhodnout Ronaldo, ale jeho pokus opět lapil brankář Atlética Madrid Jan Oblak.

Slavný Portugalec mohl rozhodnout v prodloužení. Ve 103. minutě fauloval v pokutovém území Vanja Drkušič útočníka Dioga Jotu a rozhodčí odpískl penaltu. Cristiano Ronaldo vzal důležitý okamžik na sebe, ale brankáře Oblaka neprostřelil. Emotivní Ronaldo se po neproměněné penaltě rozplakal.

Pět minut před koncem prodloužení mohl rozhodnout o slovinském vítězství po chybě Pepeho rychlík Šeška. Slovinec šel sám na brankáře Costu, který ale skvělým zásahem udržel čisté konto.

V penaltovém rozstřelu se radovali Portugalci. Ronaldo napravil své selhání a první portugalský pokutový kop v rozstřelu proměnil. Zato Slovinci v penaltové loterii naprosto selhali. Výborný Costa vystihl všechny tři slovinské pokusy a vychytal Portugalcům čtvrtfinále.

Zdroj: uefa.com

Související

bellingham.jpg
Fotbal Euro 2024 play-off

Yakin se Anglie nebojí. Nizozemsko poměří síly s Tureckem

profimedia-0887577919.jpg
Fotbal Euro 2024 play-off

Ronaldo končí. Dál jdou Francouzi, o postupujícím rozhodly penalty

ronaldo.jpg
Fotbal Euro 2024 play-off

Čtvrtfinále odstartují Němci se Španěly, následovat bude Ronaldo vs Mbappé

rychlovlak
Zahraniční

Rychlovlak mezi Madridem a Lisabonem bude jezdit do deseti let