pondělí 1. července 2024

Porod do vody je bezpečný, tvrdí britská studie

Ženy s nerizikovým těhotenstvím se nemusejí bát porodu do vody. Dlouholetá studie britských lékařů ukazuje, že je tento druh alternativního porodu stejně bezpečný jako běžný porod.

8431344654_1ba5a85989_b

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Zástava dechu novorozence, přetržení pupeční šnůry, infekce, nebo nadměrné krvácení matky. To je výčet zmiňovaných komplikací při porodu do vody, proti kterým se postavila řada porodníků a pediatrů po celém světě. Tým odborníků z Cardiffské univerzity prozkoumal záznamy z let 2015 až 2022 z 26 britských nemocnic a vyvrátil tvrzení, že je tento druh porodu rizikovější. 

"Náš výzkum prokázal, že porod ve vodě nebyl spojený se zvýšeným rizikem pro matku a dítě," řekla výzkumnice Julia Sanders. Teplá voda podle ní přináší matkám úlevu od porodních bolestí.

V České republice je porod do vodní lázně možný díky souhlasu České gynekologické společnosti. Nabízí ho však jen několik nemocnic, další sice dovolují rodičkám trávit ve vodě první porodní fázi, samotné narození dítěte ale musí být mimo bazének. Porody do vody jsou možné v Brně, Českém Krumlově, Frýdku-Místku, Havlíčkově Brodu, Opavě, Ostravě, Uherském Hradišti nebo ve Zlíně.

Autor: Zuzana Beranová

Související

ronaldo
Ostatní Zajímavosti

Samec hroznýšovce Ronaldo má mláďata. Bez oplodnění

8169182393_f15224a535_b
Zahraniční Technologie

Elektromobily jsou pro chodce rizikovější než auta se spalovacími motory

IMG_5885-scaled
Zahraniční Zajímavosti

Našel se další záhadný římský předmět, nikdo neví, k čemu sloužil

laundry-4422770_1280
Zdraví Technologie

Monitor rakoviny prsu chtějí vědci ukrýt do podprsenky