pondělí 20. května 2024

Populace téměř poloviny všech živočišných druhů klesá rychleji, než vědci čekali

Studie ukázala, že populace téměř poloviny všech živočišných druhů na světě klesá rychleji, než vědecká obec předpokládala.

vlče

Ilustrační foto.
Zdroj: European Wilderness Societ

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: European Wilderness Societ

Živočichů na světě ubývá. Vědci samozřejmě nemají přehled o všech zvířatech, ale u těch, ke kterým mají dostatečná data, sledují pokles populací napříč druhy ať už se jedná o savce, ptáky či ryby. Nová studie publikovaná ve vědeckém magazínu Biological Reviews ukázala, že pokles populace živočichů je ve světovém měřítku horší než vědci předpokládali.

Výzkumníci zjistili, že z více než 71 tisíc analyzovaných druhů zahrnující savce, ptáky, obojživelníky, plazy a ryby rovných 48 procent zažívá populační pokles. Dalších 49 procent má stabilní populaci a pouze tři procenta druhů se těší z nárůstů populace. „Tato data jsou mnohem více alarmující než odhady Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN),“ uvádí studie. Analýza dokládá, že populačně klesají i druhy, které IUCN nepovažuje za ohrožené.

Craig Hilton-Taylor, ředitel správy Červeného seznamu IUCN Craig Hilton-Taylor, který monitoruje ohrožené druhy zvířat, sdílí obavy publikované v aktuální studii, ale zároveň uvádí, že studie může být „přehnaná“, jelikož data jsou sbírána v širokém spektru skupin zvířat, včetně těch, u kterých nejsou dostatečná data. Hilton-Taylor trvá na tom, že jde o méně spolehlivé měřítko v porovnání s IUCN, který se dívá na „trendy jednotlivých druhů v mnohem delším časovém horizontu.

Studie dále proklamuje, že když populace druhu klesne příliš nízko, nemůže přispět do ekosystému tolik, jak by mohla. Značný populační pokles jednoho druhu může zapříčinit narušení celého ekosystému. Studie tento problém ukazuje například na vydrách mořských.

Nadměrný lov vyder mořských umožnil prudký nárůst mořských ježovek živících se chaluhami, které zdecimovali chalupové lesy v Beringově moři. Kvůli nadměrnému rozšíření ježovek, které nyní nebyli potravou pro vydry, byl vyhuben savec Koroun bezzubý přezdívaný mořská kráva. Ten se stejně jako ježovky živil chaluhami, ale po rozšíření ježovek přicházel o svou přirozenou potravu. Navíc ho začali hojně lovit lidé. V roce 1741 byl tento druh vyhuben.

Největším problémem je podle studie transformace divokých krajinných oblastí na městské oblasti nebo zemědělské plochy. Roli však sehrává i klimatická změna, která je také důležitým faktorem v poklesu druhů.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: EuroNews, Biological Reviews

Související

18201136370_c1b7fd2584_h
Zahraniční Klimatické změny

Zubří stáda zmírňují dopady klimatické krize. Dokážou to i další zvířata

GN1s004XAAAcEmr
Zahraniční

Klimatiční aktivisté přerušili provoz mnichovského letiště. Přilepili se k dráze

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost

Kočka divoká zachycena na fotopasti na Křivoklátsku
Domácí

Na Křivoklátsku žijí kočky divoké