neděle 29. září 2024

Poprvé po 70 letech se v indické volné přírodě narodila geparďata

Čtyři roztomilí gepardi jsou prvními od chvíle, kdy v roce 1952 Indie prohlásila druh za zcela vyhubený. V následujících letech by mělo v indickém národním parku Kuno žít na pět desítek gepardů.

Novorozená mláďata gepardů v Indii

Novorozená mláďata gepardů v Indii
Zdroj: CNN

  • Novorozená mláďata gepardů v Indii
  • Zdroj: CNN

Mláďata se narodila gepardům Siyaye a Freddiemu. Podle expertů se o ně matka dobře stará, chodí lovit a potomky si hlídá. Zatím tak ani není jasné, jakého pohlaví geparďata jsou.

Lidé z Cheetah Conservation Fund, kteří bojují proti nelegálnímu trhu se zvířaty a starají se o návrat gepardů do indické přírody, se obávali jen možného útoku levhartů na bezbranná mláďata. Pečlivě proto zkontrolovali oplocení v parku, aby měli jistotu, že geparďata budou v bezpečí.

Gepard je nejrychlejším suchozemským živočichem a zároveň jedinou velkou šelmou, která v Indii vyhynula. Za vlády britských rádžů přišli o své prostředí po vykácení lesů kvůli rozvoji osad a zakládání plantáží. Často je také využívala indická šlechta ke sportovnímu lovu.

V únoru Indové dovezli další tucet gepardů - sedm samců a pět samic - z Jihoafrické republiky, která podepsala dohodu s Indií o převozu desítek gepardů do země v příštích deseti letech.

Podle Světového fondu na ochranu přírody nyní žije ve volné přírodě nanejvýš sedm tisíc gepardů.

Autor: Kristýna Ciprysová a Tereza Maixnerová
Zdroj: CNN

Související

Gepard
Světové dny Fauna

Den gepardů

DSC_4899
Ostatní

Do Olomouce se vrátili gepardi, partnerku zatím nemají, považovali by ji za sestru