pátek 20. září 2024

Popocatépetl chce ukázat svou sílu. Pod ním ale žije přes 20 milionů lidí

Lidé hledí s obavami k mexickému vrcholu Popocatépetl. Ten ohrožuje více než dvě desítky milionů lidí, kteří žijí v jeho blízkosti.

Popocatépetl

Sopka Popocatépetl upustila trochu páry
Zdroj: Twitter

  • Sopka Popocatépetl upustila trochu páry
  • Zdroj: Twitter

Velké množství popela a toxických zplodin, které v uplynulých dnech vylétly do vzduchu z lůna mexické sopky Popocatépetl, vzbuzují veliké obavy. Signalizují totiž, že se vulkán znovu probouzí k životu, což může skončit i erupcí. Ta by mohla mít i katastrofální následky. Popocatépelt totiž leží jen pár desítek kilometrů od mexického hlavního města Mexico, kde žije dvaadvacet milionů obyvatel. Na opačné straně sopky leží další milionové město Puebla. Na svazích vulkánu navíc stojí kláštery ze 16. století, které jsou na seznam Světového kulturního dědictví.

Popocatépetl je aktivní už od devadesátých let minulého století. Jeho současné projevy jsou nejsilnější od roku 2000, kdy mexická vláda nechala evakuovat 25 tisíc lidí z nejohroženějších oblastí. V těchto dnech seizmologové pozorují sopku čtyřiadvacet hodin denně. Zdůrazňují, že pozorování je velmi důležité pro případné varování před explozí či zemětřesením.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0883310685 (1).jpg
Ostatní Basketbal

Tajfun ve třetí čtvrtině a Češky jsou ve finále předkvalifikace na MS

truck
Krimi

V Guatemale zatkli pašeráky, kvůli kterým zemřelo 53 migrantů na přehřátí

profimedia-0883310695.jpg
Ostatní Basketbal

Basketbalistky zvládly v řídkém vzduchu tvrdé Afričanky, teď je čekají hbité Asiatky

fajitas
Světové dny Jídlo

Den fajitas