Pomoc obcím a krajům po živelních pohromách se zvýší na 200 milionů

Ministerstvo zvyšuje podporu pro obnovu po živelních pohromách. Jednotlivé dotace městům a krajům se zvýší až na 20 milionů.

povodně

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Ministerstvo pro místní rozvoj zvýšilo maximální výši dotace na obnovu poškozeného majetku po živelných pohromách na 20 milionů korun a celkovou alokaci na 200 milionů korun. Nově také posunulo termín pro podání žádostí o čtyři měsíce, tedy na 30. září 2025. Tento krok by měl obcím a krajům poskytnout dostatek času na přípravu projektů pro řešení škod, které mohou vzniknout až do konce letošního roku.

Vylepšili jsme parametry výzvy, aby byla naše pomoc obcím a krajům zasaženým živelními pohromami ještě účinnější a mohla směřovat i na větší projekty. Chceme, aby obce a kraje měly jistotu, že když dojde k takové nenadálé události, je ministerstvo připravené pomoci,“ uvedl ke změnám v dotační výzvě vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Výzva je určena pro obce a kraje, které potřebují obnovit nebo pořídit nový majetek, například mosty, komunikace, veřejné osvětlení či budovy. Dotace lze také využít na odstranění nánosů ve vodních tocích a dalších souvisejících pracích. V letošním roce bylo podáno 26 žádostí o dotace z minulého roku s požadavkem na 129 milionů korun, přičemž většina žádostí pochází ze Zlínského kraje a zaměřuje se na obnovu infrastruktury po povodních z konce roku 2023.

Autor: Šimon Mitro

Související

GZD65jZWAAAYtkX
Zahraniční

V Bosně povodně zabíjely. Teď se voda začíná rozlévat po celém Balkánu

profimedia-0813395837
Domácí

Slavnostní výlov Rožmberka letos nebude. Zrušily jej záříjové povodně

chátrající budova
Domácí

Chátrající budovy zmizí díky 120 milionům od státu

profimedia-0901579481
Domácí Česká politika

Fiala navrhne Kulhánka jako nového ministra pro místní rozvoj