pondělí 16. září 2024

Polsko zruší kontroverzní registr těhotných

Polsko se chystá zrušit tzv. registr těhotných, který byl zaveden předchozí konzervativní vládou. Tento krok oznámil premiér Donald Tusk, jehož proevropský kabinet se zavázal podporovat práva žen.

těhotenství

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Registr, zavedený v říjnu 2022, ukládal lékařům povinnost zaznamenávat těhotenství žen do centrální databáze. Vzhledem k téměř úplnému zákazu potratů v Polsku vyvolalo toto opatření obavy, že ženy budou podléhat nadměrnému úřednímu dohledu. Lidskoprávní organizace varovaly, že informace mohou být zneužity policií nebo prokuraturou k represi žen, například při spontánním potratu.

Premiér Tusk zdůraznil, že ženy měly oprávněný strach, že povinný registr poskytoval nástroj pro útlak těhotných žen. Nově se záznam o těhotenství objeví v centrální databázi pouze na výslovné přání pacientky.

Ministerstvo zdravotnictví již připravilo změny předpisů, které by měly vstoupit v platnost v září. Zrušení registru je prvním krokem k plnění slibu Tuskovy vlády zmírnit přísné potratové zákony v Polsku. Zatím se však vládní koalice na konkrétní podobě změn neshodla.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXg6bgtXgAAiS71
Zahraniční

Povodně neřádí jen v Česku. Přehrady přetékají i na jihu Polska

4495559210_dc09b43dc7_b
Krimi

Policisté v ohrožení: Za hranicemi řádí opilí či zdrogovaní Češi

profimedia-0879232712
Zahraniční

Migrace z Běloruska nadále rozděluje polskou společnost

Olaf Scholz
Zahraniční

Německou vládu blokují Zelení. Polsko navíc kritizuje hraniční kontroly