neděle 6. října 2024

Polsko versus Ukrajina. Morawiecki chce exhumaci obětí masakru

Od krvavé neděle, nechvalně proslulého vrcholu Volyňského masakru uplynulo 80 let. Polský premiér Mateusz Morawiecki žádá Ukrajinu o exhumaci všech polských obětí čistek jednotek Stepana Bandery.

Polský premiér Mateusz Moraweicki uctívá památku zmasakrovaných Poláků banderovskými jednotkami za druhé světové války.

Polský premiér Mateusz Moraweicki uctívá památku zmasakrovaných Poláků banderovskými jednotkami za druhé světové války.
Zdroj: Facebook Mateusz Morawiecki

  • Polský premiér Mateusz Moraweicki uctívá památku zmasakrovaných Poláků banderovskými jednotkami za druhé světové války.
  • Zdroj: Facebook Mateusz Morawiecki

V současné době mají k sobě Polsko a Ukrajina blízko a od začátku ruské invaze z 24. února 2022 se jejich vztahy dají označit za bezkonkurenčně nejlepší za posledních desítky let. Polsko navíc patří k největším podporovatelům Kyjeva, co se týče vojenské i materiální pomoci. Jeden stín minulosti však na jejich vztazích stále lpí. Za stále nevyřešené totiž Poláci považují masakr, který za druhé světové války spáchaly ukrajinské nacionalistické jednotky sloužící pod vůdcem ukrajinského odporu Stepanem Banderou na Volyňsku, tedy v příhraničních oblastech Polska a Ukrajiny.

U příležitosti osmdesátého výročí genocidy, do které kromě Poláků, Čechů a Rusů spadla i židovská menšina, komunisté a dokonce i obyčejní ukrajinští lidé, které banderovci považovali za své odpůrce, případ znovu připomněl polský premiér Mateusz Morawiecki. Ten zdůraznil, že naprosté usmíření mezi oběma zeměmi nastane až ve chvíli, kdy budou exhumovány všechny hroby obětí masakru.

Polsko podle slov tamního ministra školství Przemyslawa Czarneka od Ukrajiny nečeká omluvu, ale to, že přestane falšovat své dějiny a dovolí exhumovat ostatky zavražděných Poláků.

Autor: Jan Skala

Související

241821319_401309894686650_5543777500043057727_n
Zahraniční

Fico v orbánovských stopách. Příští rok chce jet do Moskvy na oslavy konce války

2009666dbc17222dc28c2931d945e05bd2ff4db3
Zahraniční

Nervozita v nejvyšších patrech. Zelenskyj chystá další změny ve velení armády

Šanghaj
Zahraniční

Čína rozšiřuje bezvízový režim pro turisty z Evropy

GY4QliwW4AAQCLy
Zahraniční

Ukrajinci se stáhli z Vuhledaru. Už začínají počítat s územními ztrátami