pondělí 16. září 2024

Polsko oznámilo rekordní výdaje na obranu

Polský premiér Donald Tusk představil rozpočet na rok 2025 s rekordními výdaji na obranu a ambiciózním plánem na podporu ekonomického růstu.

polská armáda

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Polský Premiér Donald Tusk představil hlavní body státního rozpočtu na rok 2025, který označil za „štědrý“ a zaměřený na další ekonomický růst. Klíčovým prvkem návrhu je rekordní rozpočet na obranu ve výši 187 miliard zlotých, v přepočtu jeden bilion korun, což je výrazný nárůst oproti loňskému roku. Tusk zdůraznil, že tato investice je nezbytná pro posílení bezpečnosti Polska, které čelí hrozbám z Ruska a Běloruska.

Podle Tuska je návrh rozpočtu zaměřen na posílení obrany a bezpečnosti, včetně energetické bezpečnosti. Polsko plánuje významné nákupy vojenské techniky, jako jsou stíhačky, tanky a systémy protiraketové obrany z USA a Jižní Koreje. Rozpočet na obranu přesáhne předchozí rekordní výdaje 159 miliard zlotých z rozpočtu na rok 2024.

Ministr financí Andrzej Domański uvedl, že navržené výdaje na obranu budou představovat 4,7 procenta HDP, což je nárůst oproti letošním 4,2 procentům. Polsko se tímto krokem stává lídrem v NATO a Evropské unii. Ekonomický růst země by měl v příštím roce dosáhnout 3,9 procenta, oproti letošním 3,1 procentům,, přičemž inflace se očekává na úrovni kolem pěti procent, což je mírně více než současné čtyři procenta.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXg6bgtXgAAiS71
Zahraniční

Povodně neřádí jen v Česku. Přehrady přetékají i na jihu Polska

4495559210_dc09b43dc7_b
Krimi

Policisté v ohrožení: Za hranicemi řádí opilí či zdrogovaní Češi

profimedia-0879232712
Zahraniční

Migrace z Běloruska nadále rozděluje polskou společnost

Olaf Scholz
Zahraniční

Německou vládu blokují Zelení. Polsko navíc kritizuje hraniční kontroly