Polsko dostane od unie pět miliard eur. Na pokrytí škod to stačit asi nebude

Polsko se také potýká s následky povodní, kdy se vlna velké vody z řeky Odry žene napříč zemí směrem k Německu. Varšava rovněž dostane na obnovu evropské peníze, celkem pět miliard eur, což je 2,5krát více než Česko.

GX6kywzXQAA0l5j

Rozvodněná Odra na polské straně.
Zdroj: X

  • Rozvodněná Odra na polské straně.
  • Zdroj: X

Kromě České republiky je velmi postiženou zemí po víkendových povodních také Polsko. A stejně jako Česko dostanou i severní sousedé tučnou pomoc od Evropské unie na odstranění povodňových škod. Dokonce 2,5 násobnou. Jestli Česká republika dostala od šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyen příslib 2 miliard eur, do Polska poputuje pěti miliard. Podle slov polského ministra financí Andrzeje Domanskiho je tato částka adekvátní, ovšem není vůbec jisté, že se podaří pokrýt všechny škody, které velká voda způsobila.

Polsko totiž na rozdíl od České republiky ještě z nejhoršího venku není. Silně rozvodněná Odra totiž už dorazila do Wroclavi a postupuje dále k hranicích východu Německa. Zasaženy je i řada dalších regionu, zejména na hranicích s Českou republikou, kdy vysoké úhrny srážek byly evidovány také na polské straně Krkonoš i Jeseníků.

Polské úřady hovoří o největších záplavách za posledních 20 let. Podle tamní policie si záplavy vyžádaly nejméně sedm obětí na životech.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0775872907
Zahraniční

Brusel poskytne Ukrajině 35 miliard eur. Obří částka však není dar, ale půjčka

47286664052_12f74df0b3_b
Domácí

Rozjedou se vlaky do Ostravy. Na hlavní nádraží však zatím nesmí

profimedia-0910079488
Domácí

Začaly krajské a senátní volby. Na řadě míst se těžce improvizuje

experience1.d02a2df880613686c776
Zahraniční

Brusel doporučil dát Ukrajině volnou ruku. Většina českých poslanců to nepodpořila