sobota 5. října 2024

Polovina skupiny bratří Mašínů skončila na popravišti. Přesně před 68 lety

Na dvoře pankrácké věznice připravil 2. května 1955 provaz o život tři muže. Všichni patřili ke skupině bratří Mašínů. Tehdy byli za vrahy, dnes se uvažuje o jejich vyznamenání.

Švéda

Jeden z popravených. Čtyřiatřicetiletý Václav Švéda na fotografii z vazební věznice
Zdroj: Facebook

  • Jeden z popravených. Čtyřiatřicetiletý Václav Švéda na fotografii z vazební věznice
  • Zdroj: Facebook

Byli postrachem začátku padesátých let. Přepadávali, vraždili, zapalovali stohy a chtěli utéct na západ, to vše jménem boje proti komunismu. Za hranice se ale úspěšně podařilo dostat jen polovině členů skupiny bratří Mašínů. Do západní Evropy a následně do Ameriky zmizeli pouze Josef a Ctirad Mašínovi a Václav Paumer. Naopak Václav Švéda, Zbyněk Janata a strýc obou bratří Mašínův, Ctibor Novák, skončili na popravišti. Smyčka se kolem jejich krku stáhla 2. května 1955, přesně před 68 lety, v době, kdy už éra politických procesů po smrti Klementa Gottwalda a Josifa Stalina pomalu odeznívala.

Nechybělo málo a Švéda a Janata se provazu vyhnuli. Při útěku do Německa je dopadly a vrátily zpět do Československa německé orgány. Ctibor Novák, bratr matky obou Mašínů, skončil v poutech poté, co jej příslušníci Státní bezpečnosti označili za ideového vůdce celé skupiny. Účet, který jim vystavil soud, zněl, kromě rozvracení republiky a vlastizrady, také na deset mrtvých. Ani jeden z obžalovaných tehdy tento počet nepopřel, stejně jako jej krátce před smrtí v roce 2011 přiznal i Ctirad Mašín.

V souvislosti s činností skupiny bratří Mašínů se už od revoluce mluví o jejich nejvyšším vyznamenání. Letos ministryně obrany Jana Černochová na toto ocenění navrhla sestru Josefa a Ctirada, Zdenu Mašínovou. Prezident Petr Pavel však už několik zopakoval, že vyznamenání v souvislosti se skupinou bratří Mašínů udělovat nebude. Proti je i veřejnost. Podle průzkumu České televize je proti poctě členům této skupiny 65 procent obyvatel České republiky.

Autor: Jan Skala

Související

Saxon_Rockharz_2016_03
Hudba

Nejen Iron Maiden. Padesátiny v Praze oslaví i Saxon s albem Wheels Of Steel

horáková
Domácí Výročí

Rozhodla se zůstat do hořkého konce. Miladu Horákovou zatkli před 75 lety

86600ec0918e5662ff1bee307aa53378
Film a TV

Nezapomenutelný herec malých rolí. Václav Štekl by oslavil pětadevadesátku

vesnicko-ma-strediskova
Film a TV

Petr Čepek byl mužem mnoha tváří. Zvládal komediální i dramatické role.