sobota 4. května 2024

Polovina Čechů podporuje korespondenční volbu

Více než třetina Čechů odmítá korespondenční volbu, vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK.

profimedia-0668097111

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Průzkum agentury STEM/MARK z poloviny ledna odhaluje postoje Čechů k hojně diskutované korespondencí volbě, která se řeší na plénu Sněmovny. Z šetření vyplývá, že 47 procent Čechů je pro volbu poštou pro Čechy žijící v zahraničí, 35 procent tuto možnost odmítá a zbylým 17 procentům je to jedno.

Rozdíly v názorech jsou v jednotlivých sociodemografických skupinách jasně patrné. Korespondenční volbě jsou nakloněny spíše ženy, 52 procent vs. 43 procent mužů. Nadpoloviční většina dospělých do 44 let je pro korespondenční volbu, zatímco v případě lidí 60 a více let tuhle volbu chce zavést jen třetina dotázaných.

Nejvíce jsou volbě poštou nakloněni voliči Starostů (91 %), ODS (86 %) a TOP 09 (80 %), naopak nejmenší zastání má u hnutí ANO (29 % pro) a SPD (34 % pro). Argumenty pro zavedení korespondenční volby zahrnují základní demokratická práva, zjednodušení procesu a zvýšení volební účasti. Na druhé straně jsou zde obavy z možné manipulace s výsledky a v průzkumu zazněly také názory, že občané v zahraničí by neměli ovlivňovat domácí politiku.

Volbu poštou a přes internet vnímá veřejnost odlišně. Zatímco korespondenční volbu podporuje 47 procent Čechů, tak u volby přes internet je pro 44 procent respondentů.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: STEM/MARK

Související

Green_Investment_Summit_(51652934245)
Zahraniční

Khan je staronovým starostou Londýna. Opozice mu vyčítá bezpečnost ve městě

korespondenční volby
Domácí

Korespondenční volbu čekají změny

3642060163_078459ac1c_c
Zahraniční

Nejkrvavější volby světa. V Mexiku drogové gangy zastřelily už 17 kandidátů

Papež František
Zahraniční

Popularita papeže Františka klesá