čtvrtek 19. září 2024

Politik z Londýna se po výzvě ke globální intifádě obává sebevražedných atentátů

Antisemitismus v Londýně prudce narůstá. Bývalý poslanec zveřejnil transparent, který vyzval ke globální intifádě. Propalestinští řidiči autobusů zase nezastavují dětem jdoucím ze škol v židovské čtvrti.

GAkgIEQXcAEj3D5

Transparent v Londýně.
Zdroj: X / Lance Forman

  • Transparent v Londýně.
  • Zdroj: X / Lance Forman

Transparent se objevil na budově poblíž londýnského Regent´s Parku a vyzýval k intifádě, tedy ke globálnímu ozbrojenému boji Palestinců proti Izraeli. „To znamená sebevražedné atentátníky v Londýně, vyhazování autobusů a metra do povětří. Ten, kdo to pověsil, by měl být stíhaný za podněcování k násilí,“ uvedl dopoledne na síti X bývalý poslanec evropského parlamentu Lance Forman.

Metropolitní policie reagovala bleskurychle. „Policisté transparent odstranili z budovy na Park Square poblíž Regent's Parku. Řada lidí byla zatčená. Zůstáváme na místě a o další podrobnosti se podělíme později,“ okomentovala příspěvek po pár hodinách.

Londýn se potýká s obrovským nárůstem antisemitismus. Policie například aktuálně řeší případy, kdy londýnští řidiči autobusů nezastavovali židovským dětem na zastávce v židovské čtvrti Stamford Hill. Udělalo to údajně 76 ze 318 řidičů.

"Židovské děti šly ze školy, řidič zpomalil, ale pokračoval dál, aniž by zastavil. Cestující ho povzbuzovali, měli antisemitské poznámky a vyjadřovali vděčnost za to, že nezastavil," popsal muž, který v jednom z autobusů seděl.

„O víkendu jsem jel autobusem poblíž Stamford Hill. Zjevně židovský muž s chodítkem se snažil dostat včas k autobusu. Řidič mu před nosem ujel,“ popsal uživatel sítě X.

Související

459306073_122120313242387623_9214592544989802291_n
Zahraniční

V Německu chalífát, ve Francii intifáda. Pařížského imáma prošetřuje policie

hilsneriada1
Domácí Výročí

Před 125 lety začala Hilsneriáda. Dodnes se však usiluje o zvrat celého procesu

GV0f0GrXEAAfwh1
Zahraniční

Útok na synagogu v Paříži spáchal Alžířan. Při zatýkání po policii střílel

GVu3_5hXkAA9Jdd
Zahraniční

Útok u synagogy ve Francii. Je to terorismus, tvrdí ministr