pondělí 28. října 2024

Politici na Vítkově uctili památku hrdinů. Pietní akt připomínal volební kampaň

Pietním aktem na Vítkově začaly oslavy vzniku Československa. Ty vyvrcholí večer předáním státních vyznamenání.

profimedia-0927329189

Dnešní pietní akce na Vítkově.
Zdroj: Profimedia

  • Dnešní pietní akce na Vítkově.
  • Zdroj: Profimedia

Špičky tuzemské politiky se dnes dopoledne sešli na pražském Vítkově, aby si připomněli výročí 106. let od založení samostatného československého státu. Součástí této akce byl také pietní akt, při němž uctili památku padlých. Prezident Petr Pavel v tu dobu také položil věnec u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. Akce hlavy států se letos obešla bez projevu a Pavel neokomentoval akt ani přítomným novinářům.

Skoupí na slovo však nebyli jiní vládní politici. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová uvedla, že přeje občanů České republiky svobodnou a demokratickou budoucnost. "Mají možnost o tom rozhodovat ve volbách, svojí angažovaností,“ předsedkyně TOP 09.

Premiér Petr Fiala (ODS) zase připomněl, že díky svému členství v Evropské unii a Severoatlantické alianci je dnes Česká republika bohatým a bezpečným státem, který si však prožil období dvou totalit a okupací. Poprvé Německem a podruhé Sovětským svazem, připomněl Fiala. "Musíme dělat vše pro to, abychom svobodu, demokracii a nezávislost uhájili a předali dalším generacím,“ zmínil předseda vlády.

Na akci, která připomněla vznik Československa, jenž je však už 31 let minulostí, uctili památku padlých také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), ministryně obrany Jana Černochová (ODS) či náčelník generálního štábu Karel Řehka.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0925333030
Domácí

Byl to boj, ale vláda uspěla. Sněmovna schválila rozpočet s obřím schodkem

profimedia-0884840455
Domácí

SPOLU by mělo 20 procent. Samostatně by se do Sněmovny dostala jen ODS

profimedia-0922900656
Domácí

Jurečka slízl Fialovu smetanu. Jeden z nejlepších ministrů vůbec, řekl premiér

Tomáš Haryk Masařík
Domácí

Československo se narodilo v říjnu. Ale o 10 dnů dříve, než se učí ve školách