středa 25. září 2024

Policisté a hasiči dostanou zaplacené přesčasy o povodni

Přesčasy hasičů a policistů se podle zákona nevyplácejí těm, kteří pomáhali ve stavu nebezpečí. Ministr vnitra Vít Rakušan po jednání vlády oznámil, že tentokrát peníze dostanou,

zásah hasičů

Ilustrační foto.
Zdroj: HZS Olomouckého kraje

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: HZS Olomouckého kraje

"Každý hasič a každý policista, který odpracoval jednu jedinou minutu, hodinu navíc ve stavu nebezpečí, kdy mu podle zákona žádná odměna nenáleží, ji samozřejmě dostane proplacenou. Policisté a hasiči, kteří pracovali v krajích, kde nebyl stav nebezpečí, dostanou přesčasy proplacené a ti, kteří pracovali v těch nejhorších podmínkách by je nedostali. Dostanou je," oznámil na tiskovce po jednání vlády ministr vnitra Vít Rakušan.

Vláda dnes také projednala novelizaci státního rozpočtu na letošní rok, kterou rovněž předloží Poslanecké sněmovně s žádostí o urychlené projednání ve stavu legislativní nouze. Kabinet v novele reaguje na nedávné povodně a na mnohamiliardové škody, na jejichž sanaci se stát musí finančně podílet. „Abychom pomohli s řešením následků ničivých povodní, musíme letošní rozpočet navýšit o třicet miliard korun. Je to maximální částka a bude záviset na skutečné výši škod a výdajích pojišťoven, krajů a obcí, jak se to ve skutečnosti projeví. Celkově jsme tedy připraveni pomoci s nápravou škod po povodních částkou čtyřicet miliard korun a také jsme se dohodli s předsedkyní Evropské komise na možnosti pomoci z kohezních fondů až do částky padesáti miliard korun se snazšími podmínkami čerpání bez spoluúčasti,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Související

profimedia-0911609498
Zahraniční

Kdo stojí za výbuchy v Kolíně nad Rýnem? Teorii o mafii se nedaří potvrdit

3606993823_6465faf9ec_b
Zahraniční Kauzy

Čech, který se v Rakousku vydával za policistu, je ve vazbě

profimedia-0611170986
Domácí

Praha odstraňuje protipovodňová opatření. Dnes otevře i vrata na Čertovce

peníze
Domácí

Bankovky a mince poničené povodní vymění Česká národní banka