sobota 27. července 2024

Policista omráčil 95letou důchodkyni taserem. Po týdnu zemřela

Pětadevadesátiletá Australanka zemřela po postřelení taserem. Policista na ni vystřelil, když se k němu blížila s chodítkem a nožem v ruce.

taser

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

V australském domově důchodců došlo k tragické události. Tamní 95letou důchodkyni Clare Nowland trpící demencí omráčil policista paralyzérem, po týdnu od incidentu žena zemřela. Policista omráčil drobnou důchodkyni, když k němu kráčela s chodítkem a nožem na steaky v ruce. Policista tvrdí, že ji opakovaně vybízel, aby nůž upustila, ale žena neuposlechla.

Nowland po omráčení paralyzérem spadla na zem a poranila si hlavu. Policista byl obviněn z nedbalostního způsobení velké tělesné újmy, napadení způsobující skutečné tělesné zranění a běžného napadení. Tyto obvinění budou pravděpodobně po smrti ženy ještě zpřísněny.

Policista spolu se svým kolegou přijel do domova důchodců, který se specializuje na péči o pacienty s vyššími potřebami, včetně demence, na žádost personálu, který na polici nahlásil, že Nowland vzala z kuchyně nůž na steaky.

Smrt důchodkyně zařpíčinila pobouření veřejnosti. Násilí proti staré a oslabené ženě vyvolalo v Austrálii debatu o používání paralyzérů policií v takovýchto situacích a o odbornosti personálu péče o seniory. Policie může používat paralyzéry jen, když jsou v ohrožení na životě.

Autor: Šimon Mitro

Související

8b8e7ccc-5d8d-4127-8163-31a854a3c07b
Krimi

Střelec zabil v chorvatském domově důchodců pět lidí včetně své matky

Anglický navigátor Matthew Flinders
Zahraniční Výročí

Muž, který pojmenoval Austrálii. Před 210 lety zemřel navigátor Flinders

kirsha
Zahraniční

Picasso na dámských záchodech. Muzeu naletěla nejprestižnější světová média

20151030_Syrians_and_Iraq_refugees_arrive_at_Skala_Sykamias_Lesvos_Greece_2
Zahraniční

Austrálie postupuje tvrdě vůči migrantům. Vrací je zpět na oceánské ostrovy