neděle 7. července 2024

Policie vybrala na pokutách za dálniční známky přes 30 milionů korun

V souvislosti s elektronickými dálničními známkami vybrali policisté jen za minulý rok na pokutách přes třicet milionů korun.

D1

Dálnice D1.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Dálnice D1.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Je to již dva roky, co tuzemské dálnice přešly na elektronické známky (EDAZ) namísto papírových. V souvislosti s elektronickými známkami projednali policisté v minulém roce přes 34 tisíc přestupků s celkovou výší uložených pokut přesahujících 32,4 milionů korun.

Jízda bez dálniční známky vyjde motoristy draho. Za jízdu po dálnici bez platné elektrické známky mohou policisté a příslušníci celní správy udělit pokutu na místě v hodnotě 5 tisíc korun a ve správním řízení až 20 tisíc korun. Při odhalení záměrného zneužití systému osvobození od dálničního poplatku může pachateli hrozit pokuta až 100 tisíc korun.

EDAZ si motoristé mohou zakoupit na stránkách edalnice.cz nebo na pobočkách České pošty, čerpacích stanic EuroOil nebo samoobslužných kioscích v blízkosti hraničních přechodů. Také lze kupon poříditi přes portaldopravy.cz, kam se řidiči přihlásí přes elektronickou identitu občana.

Při nákupu dálniční známky je možné odložit její platnost až o 3 měsíce. Zakoupit lze tři typy EDAZ a to 10 denní (standardní cena 310 korun), 30 denní (440 korun) a roční (1 500 korun).

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Policie ČR

Související

profimedia-0788097838
Domácí

Lidé v panice utíkali z nafukovacího stanu. V tlačenici se jich sedm zranilo

policie
Krimi

Střelec z Trnovan je už ve vazbě. Za vraždu mu hrozí až 18 let

pčrcizina
Domácí Video

Falešné dokumenty a další prohřešky připraví stovky lidí o dávky

justice
Krimi

Ani Ústavní soud se expolicisty, co zabil sousedku a znásilnil matku, nezastal