pátek 20. září 2024

Policie po 90 letech odhalila jména vrahů Otýlie Vranské

Nejasnosti okolo nejznámější nevyřešené vraždy v dějinách československé kriminalistiky končí. Policejní muzeum dnes představilo případ a oznámilo, že se jej podařilo objasnit.

89920533_1047194802313095_7766098008508203008_n

Otýlie Vranská
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Otýlie Vranská
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Otýlie Vranská, slovenská prostitutka žijící v Praze, se 1. září 1933 stala obětí brutální vraždy. Její rozčtvrcené tělo se našlo ve dvou kufrech ve vlacích do Bratislavy a Košic.

V roce 2017 se objevila informace, že policie má řadu nepřímých důkazů a také vzorek vlasů neznámé osoby, který se našel v ruce zavražděné. Následovaly testy DNA.

„Hlavními podezřelými jsou rotmistr Josef Pěkný a Antonie Kolesová,“ řekl ředitel policejního muzea Radek Galaš. Pěkný prý Vranské slíbil manželství, když se ale setkali, dělala mu společnost nová partnerka, prostitutka Antonie Koklesová. Trojice se pak pohádala, Vranská ale ještě téže noci přišla do bytu Pěkného, kde byla i Kolesová.

„Jsme si jistí z 80 procent,“ uvedl Galaš. Podle něj existuje ucelená řada nepřímých důkazů proti Pěknému a Kolesové, které ukazují, že oba byli při vraždě Vranské. Vrahem byl Pěkný, který stál za Vranskou, zaklonil jí hlavu a podřízl jí hrdlo, pak jí zasadil rány do hlavy a následovalo ještě sedm bodných ran do prsou. Koklesová byla účastníkem, možná i spolupachatelem. Vražednou zbraní byla stejná šavle, jakou měl i Pěkný. V prvních výpovědích Kolesové a Pěkného byly velké rozpory, rotmistr proto přišel o den později výpověď změnit.

Související

profimedia
Krimi Výročí

K vraždě Otýlie Vránské došlo před 90 lety. V září bude odhalen vrah