pátek 20. září 2024

Policie pátrá po aktivistech, kteří vypustili kola 46 autům v Brně

Klimatičtí aktivisté hlásící se ke skupině Tyre Exhasuishers zaútočili v posledních týdnech na stovky aut typu SUV v Evropě a Americe. Kromě vypouštění pneumatik také na vozy sprejují nápisy Tento vůz zabíjí děti nebo Klimatický zločinec

Climate-criminal-SUV-tagged-in-Clifton-photo-by-Reddit-e1682070184103-800x450.jpg

Akce Tyre Exhasuishers.
Zdroj: Tyre Exhasuishers

  • Akce Tyre Exhasuishers.
  • Zdroj: Tyre Exhasuishers

„Vyfukování pneumatik těchto masivních, zbytečných vozidel způsobuje nepříjemnosti jejich majitelům. Opakované vyfukování pneumatik způsobí obrovskou překážku pro jízdu s masivními zabijáckými vozidly v našich ulicích. Podnikáme tuto akci, protože vlády a politici nás nedokázali ochránit před těmito obrovskými vozidly. Všichni je nenávidí, kromě lidí, kteří je řídí,“ stojí v prohlášení na webu aktivistů. Tam také lidé najdou návod, jak rychle vypustit pneumatiku nebo rady, že útoky je nejlepší podniknout v noci a v malých skupinkách, které nebudí tolik pozornosti.

Po akci v Brně aktivisté oznámili, že jedním z jejich důvodů byl fakt, že před třemi lety řidička SUV přejela 19měsíční holčičku, protože ji neviděla ze svého obřího auta. Zapomněli dodat, že šlo o chybu řidičky, nikoliv auta.

Veřejnost na taktiku aktivistů reaguje rozhořčeně. Řada lidí ji považuje za vandalismus nebo upozorňují třeba na to, že pokud bude mít auto pneumatiku vypuštěnou víc než pár hodin, může ji to zcela zničit. A to nemusejí být jediné následky.

„Kamarád na služebce, jeho žena potřebovala s půlročním dítětem do Brna k doktorovi. Aktivisti ji vypustili pneu a nechali tam letáček. Gratuluji. Doufám, že vás někdy při tomhle hrdinství potkám,“ píše jeden z uživatelů Twitteru. Jiní upozorňují na fakt, že auto může patřit třeba lékaři, který se potřebuje rychle dostat k pacientovi. „Hustý hrdinové, ventilkový banditi to muselo dát práce vymyslet takový plán. Už se před vámi třesou všichni motoristi a vaše sláva stoupá,“ píše další.

V půlce února vypustili aktivisté vzduch z pneumatik nejméně 54 SUV v Lipsku. 42letý řidič si až na dálnici A9 ve vysoké rychlosti všiml, že autu se kouří z pneumatiky. Kdyby nestihl zastavit, mohlo dojít ke smrtelné nehodě.

Brněnská policie po vandalech pátrá, stejně jako policisté v dalších státech.

Hledáte s námi poukaz na iPhone 14? Tak tady je další nápověda: Poukaz jsme přilepili na něco, co pomáhá zvyšovat bezpečnost provozu na silnicích.

Akce, ke kterým se skupina hlásí v posledních týdnech

24. dubna, Brno: 46 aut

20. dubna, Boston, USA: 43 aut

21. a 5. dubna, Bristol, Velká Británie: nasprejovaný nápis Tento stroj zabíjí děti

21. dubna, Lyon, Francie: desítky aut

14. dubna Marburg, Německo: neznámý počet aut

13. dubna Gent, Belgie: 40 aut

31. března, Brusel a Gent, Belgie: 198 aut

29. března, Edinburg, Spojené království: 40 aut

28. března, Boloňa, Itálie: 37 aut

14. března, Berlín, Německo: 20 aut

7. března, Curych, Švýcarsko: 30 aut

1. března, Brusel, Belgie: 60 aut

28. února Clifton, Velká Británie: 80 aut, Londýn, Velká Británie: 58 aut, Milán, Itálie: 30 aut, Toulouse, Francie: 72 aut, Paříž, Francie: 72 aut, Nancy, Francie: 21 aut, Berlín, Německo: 22 aut, Essen, Německo: 12 aut

Související

SUV
Zahraniční Auta

Auta jsou čím dál širší. Paříž rozhodne o dražším parkování pro ta největší

449F28E9-119B-4DB7-B3E4-DDDBBC21D61E
Ostatní Fauna

Záhada prořezaných pneumatik v italské vesnici: Pachatelem nebyla mafie, ale pes

Chery_Tiggo_7_II_014_(cropped)
Ekonomika

Čína začíná s novým SUV válcovat trh. Je velkým konkurentem Škodovky

FtezlLaXwAULoIG
Ekonomika Auta

Smělé plány Moskviče se kazí. Na scénu přijde obdoba Škody Octavie