pondělí 20. května 2024

Poláci nabídli nejnižší cenu. Možná zamíchají kartami v dostavbě D11

Předposlední úsek dálnice D11 mezi Trutnovem a státní hranicí by se měl začít stavět ještě letos. Nejvíce šancí na zisk zakázky má poprvé v historii polská firma.

1280px-Dálnice_D11

Do pěti let povede D11 z Prahy až na hranice s Polskem.
Zdroj: Wikipedia

  • Do pěti let povede D11 z Prahy až na hranice s Polskem.
  • Zdroj: Wikipedia

Varšavská firma Budimex SA možná bude tou společností, která dostaví dálnici D11 až k polským hranicím. V tendru totiž nabídla suverénně nejnižší cenu na úsek Trutnov - státní hranice. Se svou sumou 11,7 miliardy korun se dokonce dostala o 1,7 miliardy korun pod vypsanou cenu ze strany Ředitelství silnic a dálnic. Pokud ŘSD polské firmě stavbu přiklepne, bude se jednat o historickou událost, protože Budimex SA bude první polskou firmou, která se podobného podniku na území České republiky zúčastní.

Stavba jedenadvacetikilometrového úseku je rozsahem největší dálniční stavba za posledních deset let. Tendru přilákal několik firem a kromě zmíněné polské Budimex SA se jednalo i o tuzemskou společnost Mi Roads založenou firmou Metrostav, či společnosti z jiných evropských zemí, například Španělska.

Etapa výstavby D11 z Trutnova na hranice je předposlední částí rozšíření dálnice D11, která vede z Prahy na Hradec Králové a dále na Jaroměř. Příští rok by se měl začít budovat poslední úsek mezi Jaroměří a Trutnovem. Obě poslední akce by měly shodně skončit v roce 2028.

Autor: Jan Skala

Související

Voleč,_dálnice_D11
Domácí

Polská pobídka zabrala. Dálnice z hranic do Trutnova se začne stavět letos

profimedia-0846204767
Domácí

Povolení dálnice D49 narazilo u Nejvyššího soudu

Valík,_east_portal
Domácí

Obchvat Plzně se začne opravovat. Řidiče od pondělka čekají omezení

Vyprava_vlaku
Domácí

Trutnov ruší městské vlaky. Provoz stál přes milion a nikdo jimi nejezdil