Pokrok ve zkoumání trilobitů. V Maroku našli vůbec nejzachovalejší exemplář

Velký pokrok ve zkoumání trilobitů, zejména jejich měkkých částí, udělali vědci v Maroku. Tam objevili velké naleziště těchto pravěkých tvorů, které do moře pohřbila sopka.

43243889_7fd0956665_b

V maroku vědci našli velmi zachovalé naleziště trilobitů.
Zdroj: Flickr

  • V maroku vědci našli velmi zachovalé naleziště trilobitů.
  • Zdroj: Flickr

Zkoumání pravěkých trilobitů se dostává na novou úroveň. V Maroku totiž paleontologové našli místo, kde kdysi činná sopka pohřbila před 500 miliony let obrovské množství těchto prehistorických tvorů. Tehdejší erupce ale byla tak silná, že pohřbené tvory doslova zakonzervovala. Vědci teď proto mají jedinečnou příležitost zkoumat kromě tvrdého povrchu trilobitího těla, také jeho měkké části, o kterých se toho dosud moc neví.

Současný marocký objev ukázal, že tělo trilobita bylo pokryto strukturou podobnou chlupům, odhalilo i otisky trávicího traktu, který sopečný popel zničil. Největší pokrok ve zkoumání trilobitů pak přinesl objev hlavových přívěsků, které měly na okraji úst lžícovitý tvar. Rovněž vědci přišli na to, že za mohutnými tykadly neměl trilobit tři hlavové přívěsky na každé straně, jak se dosud soudilo, ale že nakonec byly čtyři.

Trilobit se na Zemi objevil zhruba v době 550 až 530 milionů let před naším letopočtem. Ze světa pak zmizel během permského vymírání zhruba před 250 miliony let. V Čechách leží jeho největší naleziště v Brdech, v Jincích či Dalejském údolí v Praze.

Autor: Jan Skala

Související

Stavba dálnice D35 odkryla pravěkou mohylu
Domácí

Silničáře na D35 střídají archeologové. Zkoumají největší evropskou mohylu

8919679424_775e8c3d1d_b
Zahraniční Fauna

Skupina kosatek potopila plachetnici proplouvající Gibraltarským průplavem

Gibraltar._El_Peñón
Zahraniční

Suchou nohou do Afriky. Podvodní tunel by měl spojit Španělsko a Maroko

Oxfam_East_Africa_-_Ethiopia0003
Zahraniční

Příval migrantů pokračuje. Španělská pobřežní hlídka jich zachránila přes 70