Miska plná barev pochází z Havaje, kde ji lidé začali konzumovat ve velkém v 70. letech minulého století. Poke, což havajsky znamená sekat na kousky, je specifická tím, že do ní patří dary moře, a to především syrové ryby, mořské řasy nebo i pečené rybí maso. Do původní barevné misky patří černá havajská sůl.
Velký bowlboom přišel v roce 2012, kdy se pochoutka rozšířila do Severní Ameriky, kde se díky poke misce začaly množit havajské restaurace.
Ačkoli základ tvoří tradiční havajské suroviny, trochu připomíná nesmotané sushi. I dochucení wasabi majonézou, sójovou omáčkou a sezamem vás přiblíží spíše k Japonsku než k Havaji.
Miska je nutričně vyvážená, obsahuje velké množství vitamínů a nezatěžuje trávicí trakt. Ale pouze pokud zvolíte klasický typ pochoutky, nikoliv její variace se smaženou rybou či masem.
Co potřebujete na přípravu poke bowl
Rýže na sushi ochucená rýžovým octem a sójovou omáčkou. Tvoří základ jídla. Do připravené misky se servíruje jako první a bývá vlažná.
Ryba buď syrová nebo marinovaná. U nás je nejčastější losos. Ryba by měla být čerstvá. Pro intenzivnější chuť nakrájenou rybu zalijte sójovou omáčkou, citronovou šťávou, přidejte česnek, špetku mořské soli a nechte alespoň tři hodiny marinovat v chladu.
Pro bezmasé verze využijte třeba marinované tofu.
Zeleninu využijte takovou, na kterou máte chuť nebo ji máte v lednici. Chutné je zelí, mrkev, okurka. Důležitou složkou bývá avokádo nakrájené na tenké plátky.
Ovoce se do některých typů misek také přidává. Třeba mango nebo ananas dodají jídlu exotickou chuť. Není to ale nutné.
Nezralé sójové boby edamame jsou velmi častou a oblíbenou součástí bowlu. Před podáváním je uvařte nebo osmažte nebo kupte naložené.
Čuka řasy jsou chutnou a často používanou ingrediencí. U nás se dají koupit v konzervě.
Misku nakonec dochuťte solí, sezamem, wasabi majonézou, citronovou šťávou, koriandrem nebo petrželkou.