Pohřeb íránského prezidenta využil Hamás. Smrt Americe, skandoval dav

Írán se rozloučil s tragicky zesnulým prezidentem Ebrahímem Raísím. Nad jeho rakví však kromě náboženských poct zaznívaly i politické projevy. Až milion lidí pak zaplnil ulice v Teheránu.

GOJlMz3bgAEW3ur

Rakev íránského prezidenta Ebrahíma Raísího.
Zdroj: X

  • Rakev íránského prezidenta Ebrahíma Raísího.
  • Zdroj: X

Jedním z řečníků na dnešním pohřbu íránského prezidenta Ebrahíma Raísího, který zahynul o víkendu při letecké katastrofě na severu země v provincii Východní Ázerbájdžán, byl také šéf radikálního palestinského hnutí Hamás Ismáíl Haníja. Ten kromě obligátních vzpomínek na vzájemnou spolupráci využil svého prostoru pro politickou agitaci a vyzýval shromážděný dav, aby skandoval heslo Smrt Izraeli. Následně se však prostranstvím Teheránské univerzity, kde se pohřeb konal, začaly ozývat výkřiky Smrt Americe, tedy země, mezi níž a Íránem rovněž panuje letitá nevraživost.

Pohřební obřad vedl nejvyšší duchovní vůdce Íránu ajatolláh Sajjid Alí Chameneí, který přednesl klasickou blízkovýchodní modlitbu za mrtvé. Právě s Raísím se počítalo na místo alajtolláha po 85letém Chameneím. I z toho důvodu, ležel při obřadu na prezidentské rakvi černý turban, který značí spojitost Raísího s prorokem Mohammedem.

Írán nyní zažívá pět dní smutku, během kterých jsou výslovně zakázané jakékoliv oslavy, na což v ulicích Teheránu i dalších měst dohlíží posílené policejní hlídky. O novém prezidentovi se rozhodne 28. června.

Autor: Jan Skala

Související

GRm6RTTbMAAgNNZ
Zahraniční

Australský parlament obsadili palestinští radikálové. Svá hesla hlásali ze střechy

GRYtu6NbgAEiQ09
Zahraniční

Charedimové nechtějí do izraelské armády. Na policii házeli kamení

profimedia-0885561067
Zahraniční

Volby Íránu prezidenta nepřinesly. Druhé kolo se bude konat v pátek

profimedia-0885480193
Zahraniční

Írán vybírá nového prezidenta. Lidé se rozhodují mezi tradicí a reformami