Pohřbení zaživa: záchranáři pod sutinami stále nacházejí přeživší

I týden po katastrofě v Turecku a Sýrii nacházejí záchranné týmy děti i dospělé, kteří dokázali přežít i přes 170 hodin pod troskami budov.

Fosdz4-X0AAj0Jw

Chlapeček přežil v sutinách víc než 160 hodin
Zdroj: Twitter

  • Chlapeček přežil v sutinách víc než 160 hodin
  • Zdroj: Twitter

Čtyřicetiletou Sibel Kayu vytáhli z trosek asi 170 hodin poté, co udeřil první silný otřes. Záchranáři vědí o dalších třech tři přeživších, pravděpodobně se jedná o matku, dceru a její dítě.

V neděli se podařilo vyprostit muže, který byl pod troskami 160 hodin. Záchranné práce na jeho vyproštění trvaly více než čtyři hodiny. V pondělí se podařilo zachránit několik živých lidí včetně dětí. Bylo mezi nimi batole, desetiletá dívka a otec s pětiletou dcerou. Turecká média také informovala o záchraně třináctiletého chlapce v Gaziantepu. "Jsi zázrak," řekli o něm záchranáři. Naděje na záchranu dalších lidí ale s postupujícím časem rychle klesají.

Některé záchranné týmy opouštějí region kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci. Objevily se zprávy o rabování, v sobotu rakouská armáda a německé záchranné organizace pozastavily práce kvůli obavám o bezpečnost záchranářů. Příslušníci rakouské specializované jednotky pak práce zčásti obnovili, a to pod ochranou turecké armády.

V Sýrii pátrání a humanitární pomoc komplikuje složitá vnitropolitická a bezpečnostní situace. Obtížný je přístup zejména do regionů pod kontrolou povstaleckých skupin na severozápadě země. Do této oblasti se dostalo jen málo pomoci, protože frontové linie dělící povstalecká území s vládou kontrolovanou částí země jsou uzavřené a s Tureckem ji spojuje pouze jeden hraniční přechod.

V Turecku a Sýrii si zemětřesení vyžádalo už víc než 36 tisíc životů.

Související

GY9BYyxbAAAhePx
Zahraniční

Izrael zabil nejméně šest lidí v centru Bejrútu. Útočí i na syrský Damašek

profimedia-0681865792
Zahraniční

Rána pro demokraty. Starosta New Yorku je obžalovaný z financování kampaně

Erdogan Putin
Ekonomika

BRICS se rozširuje. Další zemí, která podala přihlášku, je Turecko

Portugalské město Sines
Zahraniční

Pobřeží Portugalska zasáhlo zemětřesení