pátek 20. září 2024

Podzimní ANObraní! Razie v Pardubicích pokračují i dnes

Za Podzimní ANObraní označují obyvatelé Pardubic razii na tamní radnici kvůli manipulaci veřejných zakázek, ke které docházelo za minulého vedení radnice, kdy Pardubicím vládlo hnutí ANO. Babiš je označil za ódéesáky, kteří mu nalezli do hnutí.

profimedia-0823411772

Razie na pardubické radnici.
Zdroj: Profimedia

  • Razie na pardubické radnici.
  • Zdroj: Profimedia

"Národní centrála proti organizovanému zločinu obvinila celkem 19 fyzických a dvě právnické osoby v souvislosti s podezřením na systémovou manipulaci veřejných zakázek vyhlašovaných Magistrátem města Pardubic a dalšími společnostmi, jejichž zřizovatelem je statutární město Pardubice,“ řekl Minutovým zprávám mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Zásah se odehrál také v pardubické vodárenské společnosti, v sídle Krajské hospodářské komory nebo na odboru majetku a investic. Mezi zadrženými je údajně bývalý primátor Martin Charvát, bývalá náměstkyně Helena Dvořáčková.

Obviněné policie podezírá z trestných činů porušení povinnosti při správě cizího majetku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přijetí úplatku, podplácení a zneužití pravomoci úřední osoby. Všichni obvinění jsou zatím zadržení.

Státní zástupkyně Adéla Rosůlek potvrdila, že akce souvisí s veřejnými zakázkami zadavatelů Statutární město Pardubice, Služby města Pardubic a Rozvojový fond Pardubice.

„Naprostá paralýza. Zapečetěné kanceláře. Na chodbách hlídají policisté v civilu. Úředníci bez počítačů a dokumentů a značně nervózní. Poslali je domů, jen co přišli do práce. Neví se, na co všechno se přijde,“ popsal jeden z úředníků situaci na magistrátu.

„Má jít o ovlivňování zakázek staveb na jejichž kontrolní dny jsem chtěl chodit a sledovat, zda se vše, co se fakturuje, taky fyzicky dělá. Zastupitelé, hlavně ANO a spolek Pardubáci a Žijeme Pardubice byli proti. Tušíte proč, že?“ podotkl jiný obyvatel města.

Opozice už vyzvala současné vedení města, aby rezignovalo. Ostře sledované také nejspíš bude pondělní jednání zastupitelstva.

Předseda ANO Andrej Babiš oznámil, že chce vyloučit členy hnutí, které v Pardubicích zatkla policie. „Naše velká chyba byla, že jsme neprověřovali tyhle ódéesáky, kteří nám nalezli do hnutí,“ pronesl.

Související

rybitvi
Domácí

Zastavení spalovny v Rybitví má šanci na úspěch. Přidal se znovu i Senát

1280px-Chomutov,_náměstí_1._máje,_zámek_a_trojiční_sloup
Domácí

Chomutovská radnice hledá primátora. Obviněného Hrabáče však neodvolala

Začala oprava kostela sv. Bartoloměje v Pardubicích.
Domácí

Kostel sv. Bartoloměje v Pardubicích prochází rozsáhlou rekonstrukcí

profimedia-0897823382.jpg
Fotbal Chance liga

Slovácko dalo první gól v soutěži. Stačil na vítězství v Pardubicích