neděle 29. září 2024

Podvýživa sužuje Nigérii

Nigérie čelí rekordní vlně podvýživy. Nejkritičtější situace panuje na severu země.

podvýživa Nigérie

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Rok 2024 se v Nigérii zapíše do historie jako rok s rekordním počtem případů podvýživy, přičemž nejkritičtější situace panuje na severu země. Lékaři bez hranic hlásí, že jen v první polovině roku vzrostl počet pacientů s podvýživou v jejich centrech o 40 procent ve srovnání s předchozím rokem.

V oblasti Bauchi byla hospitalizována 5 780 dětí a dalších 17 tisíc dětí bylo ošetřeno ambulantně. To představuje více než dvojnásobný nárůst ve srovnání s loňskem. Situaci zhoršují faktory jako inflace, nedostatek potravin, špatná zdravotnická infrastruktura, bezpečnostní problémy a šíření nemocí kvůli nízké proočkovanosti.

V reakci na tuto krizovou situaci se Lékaři bez hranic zaměřují na prevenci a osvětu. V severozápadní Nigérii, konkrétně v oblasti Kebbi, organizují čtyři dny v týdnu školení pro místní obyvatele o rozpoznávání podvýživy u dětí. Navzdory těmto snahám se však rodiny v Kebbi potýkají s vysokou inflací a nedostatkem potravin, což omezuje možnosti přidávání dalších výživných ingrediencí.

Podle posledních statistik trpělo v uplynulém roce v severní Nigérii akutní podvýživou téměř 4,4 milionu dětí mladších pěti let.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0791109327
Zahraniční

Afričtí migranti jako hrozba pro Evropu. V Maroku jich zastavili tři tisíce

GXf9p-6WwAASlRZ
Zahraniční

Při záplavách v Nigerii se utopilo 64 zemědělců. Ti cestovali do práce

zbraň
Krimi

Sedmičlenná rodina v Jihoafrické republice byla povražděna při sledování televize

GXLlxG9b0AEEURb
Zahraniční Video

Ničivá povodeň v Nigérii zasáhla i zoo, krokodýli i hadi jsou v ulicích města