pondělí 16. září 2024

Podvýživa dětí v Jemenu dramaticky roste, varuje OSN

Podvýživa dětí v oblastech kontrolovaných jemenskou vládou výrazně narůstá. Za nárůstem stojí choroby, nedostatek potravin a omezený přístup k pitné vodě, upozorňuje OSN.

Jemen

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Podle nedělní zprávy OSN počet dětí trpících akutní podvýživou v Jemenu za poslední rok vzrostl o 34 procent. Celkem se jedná o 600 tisíc dětí, z nichž 120 tisíc je ve vážném stavu. Zhoršující se situaci způsobují choroby jako cholera a malárie, vysoká potravinová nejistota a nedostatek základních služeb.

Konflikt v Jemenu trvá již téměř deset let a zanechal více než polovinu populace závislou na humanitární pomoci. Vláda podporovaná saúdskou koalicí stále bojuje proti povstalcům Húsíům, což situaci dále komplikuje.

Nejkritičtější stav podvýživy byl zaznamenán v několika okresech v oblasti Hudaydah a Taiz, které si vyžadují okamžitý zásah. Předpokládá se, že během „hladové sezóny“ od července do října dojde ke zhoršení podmínek ve všech 117 sledovaných okresech. OSN apeluje na zvýšení investic do prevence a léčby podvýživy a zdůrazňuje, že ukončení konfliktu je klíčové pro zlepšení života jemenských dětí.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXkxb5vXAAA8rPZ
Zahraniční

Netanjahu slibuje odplatu Jemencům. Jejich raketa přistála uprostřed Izraele

profimedia-0907160062
Zahraniční

Bráníme se imperialistům, řekl Kim a ukázal laboratoře na obohacování uranu

gramotnost
Světové dny

Den gramotnosti

Sudanese_protestors_celebrate_signing_of_political_agreement
Zahraniční

V Súdánu se páchají válečné zločiny. OSN požaduje mírovou misi