středa 18. září 2024

Podvody s kryptoměnami cílí na seniory. FBI hlásí miliardové ztráty

V roce 2023 Američané přišli o 5,6 miliardy dolarů kvůli podvodům s kryptoměnami, přičemž nejvíce postiženi byli lidé starší 60 let.

podvod

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Podle FBI podali lidé starší 60 let více než 16 tisíc stížností týkajících se podvodů s kryptoměnami, přičemž ztráty přesáhly 1,6 miliardy dolarů, v přepočtu 36,4 miliardy korun. Starší lidé jsou často cílem, protože nejsou obeznámeni s novými technologiemi, jako jsou kryptoměny, a navíc drží více majetku.

Nejčastější formou podvodů byly investiční podvody, kdy podvodníci navazují romantické či přátelské vztahy s oběťmi, aby je přiměli investovat do falešných kryptoměnových platforem. Tyto podvody vedly k téměř čtyřem miliardám dolarů ztrát, což představuje nárůst o 53 procent oproti roku 2022.

Podvodníci často využívají kryptoměnové kiosky, které obětem umožňují snadno vložit peníze do kryptoměn. FBI varuje, že starší lidé, kteří nejsou zvyklí na tuto technologii, jsou snadným terčem. Podvodníci často pošlou obětem QR kód a instrukce, aby vložili hotovost do bitcoinmatů.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0307011016
Zahraniční

Dotovaný chléb bude na Kubě velký jako mýdlo. Chybí ingredience na jeho výrobu

VMNH_megalodon
Zahraniční Zajímavosti

Extrémně vzácné fosílie ležely v kampusu americké střední školy

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

GXk-9A4boAA8MHS
Zahraniční

Kamala Harris odsoudila atentát na Trumpa. Jsem znepokojena, řekla