Podvodníci využívají reklamy s kryptoměnami. Žena přišla o čtyři miliony

Inzerát o investování do kryptoměn a následné podvodné praktiky stály ženu čtyři miliony korun.

bitcoin

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Přespřílišná důvěřivost, hloupost a nevědomost přivedla ženu ke ztrátě čtyř milionů korun. Pětačtyřicetiletá žena z Novojičínska klikla na internetové stránce na reklamu vábící na investování do kryptoměn. Žena následně vyplnila v online formuláři požadované informace a během okamžiku byla telefonicky kontaktovaná neznámou ženou, která ji začala vysvětlovat vše potřebné k údajnému investování do kryptoměn.

Žena na telefonu ji následně požádala o fotku občanského průkazu, kterou ji poškozená poslala. Následně ji telefonicky bylo sděleno, že si má stáhnout do počítače program Any Desk a aby se přihlásila do svého internetového bankovnictví. Všemu žena vyhověla. Následně sledovala, jak se jí „samovolně“ pohybuje kurzor myši na obrazovce a provádí se převod jejích peněz. Na telefonu přitom stále mluvila se ženou, která ji tvrdila, že peníze jsou posílány na londýnskou burzu. Dokonce ji podvodníci na obrazovce, ke které měly přístup díky staženému programu, ukazovaly grafy, kde měla vidět vývoj svých investic.

Celkem tímto způsobem bylo od února do července uskutečněno deset transakcí od dvou tisíc korun do 725 tisíc korun. Při posledním hovoru v červenci poškozená volající vyzvala, aby jí byly její peníze vráceny. Bylo jí řečeno, že se jejím požadavkem začne někdo zabývat. Nikdo ji však již nekontaktoval, a ženě došlo, že byla podvedena. Celkem tímto způsobem přišla o téměř čtyři miliony korun.

Kriminalisté v dané věci policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, za což v pachateli v případě jeho dopadení hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.

Policisté apelují, aby lidé za žádných okolností nepovolovaly vzdálený přístup ke svému počítači a neinstalovali si na výzvu volajícího do svého zařízení žádné aplikace.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Policie ČR

Související

Snímek obrazovky_20-9-2024_143921_www.youtube.com
Krimi Video

Mladou ženu našli mrtvou. Zavraždil ji expartner a vyluxoval její účet

GXvg-4EWgAA9177.jpg
Domácí

Děti odmontovaly šrouby povodňových zábran. Dospělý by za to skončil ve vězení

GXjMXEYWoAAwzm3
Domácí

Záplavy mají první oběť. Dalších sedm lidí se pohřešuje

žena telefon
Krimi

Podvodník připravil ženu o milion