sobota 5. října 2024

Podvodníci se vydávají za státní instituce. Snaží se z lidí vylákat bankovní údaje

Ministerstvo práce a sociálních věcí varuje před podvodnými SMS s odkazem na falešné weby, které slouží k tomu, aby vylákali z lidí citlivé bankovní údaje.

Ukázka falešného webu MPSV

Ukázka falešného webu MPSV
Zdroj: MPSV

  • Ukázka falešného webu MPSV
  • Zdroj: MPSV

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) se snaží varovat před narůstajícími podvody, kdy se podvodníci vydávají za úředníky MPSV a dalších státních institucí. Šejdíři rozesílají klamavé SMS a e-maily, přičemž se snaží od lidí získat citlivé bankovní informace. Obsah těchto zpráv často slibuje falešné příspěvky na bydlení nebo jinou finanční pomoc a obsahuje odkazy na podvodné webové stránky, které vypadají jako oficiální stránky ministerstva. Zároveň se objevují falešné weby, které se maskují jako ePortál České správy sociálního zabezpečení nebo Identity občana.

Zejména zdůrazňujeme, aby lidé kontrolovali adresu v adresovém řádku svého webového prohlížeče a osobní údaje zadávali pouze na webových stránkách, na kterých mají stoprocentní jistotu, že se nejedná o podvod,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podvodné weby se pokoušejí občany nalákat k poskytnutí osobních a bankovních údajů, což by útočníkům umožnilo ovládnout například bankovní účty obětí.

Ukázka falešné SMS

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MPSV

Související

450918905_122157251492149902_642720004087025668_n
Domácí

Povoláním manželka. Eva Pavlová bude dostávat měsíční odměnu skoro sto tisíc

kyberbezpečnost
Krimi AI

Roste počet kyberútoků. Jsou sofistikovanější díky AI

Premiér Petr Fiala a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka
Domácí

Kdo nepracuje, ať nejí, řekla vláda. Zvýší minimální mzdu a přidá důchodcům

ePortál ČSSZ
Domácí Digitalizace

Dávky pro zdravotně postižené se sjednotí pod ČSSZ