středa 3. července 2024

Podvodníci nabízejí ztracené kufry za pár korun, připraví vás o mnohem víc

Za sedmdesát korun lze získat kufr i s jeho obsahem. Tak to aspoň inzerují podvodné stránky pražského letiště.

395350127_122093312978099347_3835718954029180020_n

Podivný prodej. Podvodníci nabízejí na Facebooku ztracené kufry z letiště.
Zdroj: Facebook Václav Havel Airport Prague

  • Podivný prodej. Podvodníci nabízejí na Facebooku ztracené kufry z letiště.
  • Zdroj: Facebook Václav Havel Airport Prague

Pokud objevíte reklamu na prodej kufrů, které lidé ztratili na pražském letišti Václava Havla, je nanejvýš pravděpodobné, že padnete do rukou podvodníků. Před nimi na svých oficiálních stránkách varuje přímo letiště. Podle mluvčí ruzyňského letiště Kláry Divíškové začala na Facebooku fungovat stránka Václav Havel Airport Prague, která se vydává za oficiální stránky letiště, jejím hlavním předmětem je podezřelý prodej ztracených kufrů, včetně jejich obsahu.„Letiště Praha dlouhodobě monitoruje podvodné profily a aktivně je ve větším množství nahlašuje a řeší se společností Meta,“ uvedla Divíšková.

Minutové zprávy objevily také další falešný profil letiště. Obě stránky nabízí kufry za pouhých 70 korun a obsahuje i řadu falešných komentářů, které chválí výhodnost koupě. Smyšlení zákazníci nadšeně informují, že v kufrech našli zlaté šperky, mobily, notebooky nebo fotoaparáty.

Po kliknutí na jeden z odkazů se objeví falešný web letiště, kde musí zájemce o kufr odpovědět na tři otázky, pak si vybere jeden z kufrů, klikne na něj a může zaplatit kartou přes klasickou platební bránu. Nenápadné upozornění na stránce informuje o tom, že zákazník platí za přístup na pochybný web GamerAccessHub, dvoudenní promoakce ho stojí 2,99 eur, tedy asi 73 korun. Pokud členství nezruší, automaticky se mu z účtu odečte dalších téměř tisíc korun.

Lidé z celého světa na podvod prostřednictvím GamerAccessHub upozorňují. "Při provádění transakce na nákupním webu jsem byl náhle přesměrovaný na tuto stránku a omylem jsem se stal členem, aniž bych věděl, že mě to stálo 1130 tureckých lir! Chci vrátit peníze a zrušit členství," stěžuje si jeden z podvedených.

Podvod stejného druhu se objevuje i na dalších sociálních sítích. Kromě údajně ztracených kufrů nabízí třeba i nevyzvednuté balíčky.

Autor: Jan Skala a Tereza Maixnerová

Související

Prodejny společnosti OKAY pomalu mizí z českého trhu.
Ekonomika

OKAY Elektro v Česku krachuje. Firma zavírá prodejny a rozdává výpovědi

sociální sítě
Zahraniční Sociální sítě

EU vyšetřuje Facebook a Instagram kvůli zavislosti dětí na sítích

Prodejna_Pepco_v_oc_Centrum_Doubravka
Ekonomika

Pepco oslavilo deset let otevřením tří sté prodejny v České republice

online platby
Krimi

Online podvodů stále přibývá. Jen na Táborsku přišli lidé od začátku roku o deset milionů korun