Podvodná nadace vybrala desítky milionů pro nemocné děti

Podvod se rozjel tak, že si jeho organizátoři založili několik call center. Za dva roky obrali dvacet tisíc lidí o 39 milionů korun.

fffffdddd

Část z peněz zabavených při domovních prohlídkách.
Zdroj: PČR

  • Část z peněz zabavených při domovních prohlídkách.
  • Zdroj: PČR

Rychle vydělat peníze – tak začala neuvěřitelný podvod, na kterém se podílelo šest mužů a tři ženy. Založili fiktivní nadaci a po telefonu začali vybírat peníze na vozík pro handicapovanou holčičku, na rehabilitační pomůcky pro nemocného chlapečka nebo na auto pro těžce nemocného muže. Za příspěvek od několika stovek až po tisíce korun pak posílali laciné dárky z velkoobchodů, které vydávali za výrobky z chráněné dílny.

Brzy svůj byznys rozjeli ve velkém. „Pronajali si několik kanceláří, kde zřídili call centra a najali zaměstnance. Ti měli za úkol pokračovat v obvolávání dárců a jako odměnu dostávali podíl z každého zaplaceného balíčku. Jejich výdělek se tedy odvíjel od toho, kolik důvěřivých lidí přesvědčí. Mnohdy používali metody založené na psychickém nátlaku a emocionálním vydírání,“ popsala Minutovým zprávám policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Nadace několikrát změnila jméno a působila jako Nadační fond snů a nadějí, Nadační fond snů a nových nadějí nebo Nadační fond Happy Days Kids, měla několik různých účtů a malou část z vylákaných peněz skutečně používala na charitativní účely, což pak prezentovala veřejnosti.

Kriminalisté případ vyšetřují jako podvod, kterého se dopustili pachatelé jako organizovaná skupina a hrozí jim až deset let ve vězení.

„Kriminalisté znají totožnost všech poškozených, kteří si zaslaný balíček od nadace vyzvedli a postupně je budou kontaktovat,“ doplnila mluvčí s tím, že není třeba, aby poškození kontaktovali policii.

Související

Snímek obrazovky_20-9-2024_143921_www.youtube.com
Krimi Video

Mladou ženu našli mrtvou. Zavraždil ji expartner a vyluxoval její účet

GXvg-4EWgAA9177.jpg
Domácí

Děti odmontovaly šrouby povodňových zábran. Dospělý by za to skončil ve vězení

GXjMXEYWoAAwzm3
Domácí

Záplavy mají první oběť. Dalších sedm lidí se pohřešuje

žena telefon
Krimi

Podvodník připravil ženu o milion