Podporu ano, členství ne. Biden je skeptický vůči vstupu Ukrajiny do NATO

Americký prezident Joe Biden v rozhovoru pro CNN vyjádřil negativní postoj vůči možnému vstupu Ukrajiny do NATO. Ukrajina prý není připravená.

Joe Biden

Joe Biden
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Joe Biden
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Za největší riziko považuje Biden skutečnost, že vstupem Ukrajiny do NATO vstoupí aliance do války s Ruskem, protože závazkem aliance je ochránit „každý kus území NATO“, jak uvedl Biden v rozhovoru pro CNN.

Podle amerického prezidenta je nezbytné v současnosti neustávat s podporou bezpečnosti a zbrojení Ukrajiny, aby mohla ukončit válku s Ruskem. Jakmile se tak stane, může začít jednání o vstupu Ukrajiny do NATO.

Ukrajina musí podle Bidena vyřešit další otázky, které jsou podmínkou členství, jako například plná demokratizace země. Než se tak stane, bude USA podporovat ukrajinskou protiofenzívu. V uplynulých dnech dodali Američané na Ukrajinu například kazetové munice, které jsou efektivním pomocníkem ukrajinského protiútoku.

Za dva dny začíná v Litvě summit, kterého se Biden také zúčastní. Klíčovými tématy bude válka na Ukrajině a ukrajinská žádost o vstup do NATO.

Zdroj: CNN

Související

profimedia-0775872907
Zahraniční

Brusel poskytne Ukrajině 35 miliard eur. Obří částka však není dar, ale půjčka

experience1.d02a2df880613686c776
Zahraniční

Brusel doporučil dát Ukrajině volnou ruku. Většina českých poslanců to nepodpořila

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu

Slovenští vojáci cvičili s protiletadlovými systémy IGLA
Domácí

Vojáci NATO ničili nad Doupovem nepřátelské drony