čtvrtek 2. května 2024

Podnikání versus životní prostředí. Česko má nejvíce montoven na počet obyvatel

V Česku se nejvíce daří automobilovému průmyslu. Jeho průmyslové haly udržují tuzemsko na špici statistiky o nejvíce zastavěné plochy těmito komplexy.

Výrobní_hala_Climax

Montovny v Česku tvoří velmi důležitou složku zaměstnanosti v republice.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Montovny v Česku tvoří velmi důležitou složku zaměstnanosti v republice.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

České prostředí je na jednu stranu velmi atraktivní lokalitou pro investory, zejména ze zahraničí, ale na druhou je plné průmyslových hal, které v tuzemsku rostou, jako houby po dešti a mají negativní vliv na životní prostředí.

Z právě vydaných statistik vyplývá, že právě Česká republika má nejvíce průmyslových hal na počet obyvatel ze všech států střední a východní Evropy. A jestliže plocha takovými halami je na zmíněném evropském území zastavěná na 61,5 milionu metrů čtverečních, Česká republika má na tomto počtu 19tiprocentní podíl. V konkrétních číslech je to 1,104 metru čtverečního průmyslové plochy na jednoho Čecha.

Podle Svazu měst a obcí přináší tato skutečnost řadu nových pracovních příležitostí, ovšem také výrazně snižuje kvalitu ovzduší či dopravy. Kritici rovněž argumentují tím, že většina průmyslových hal v České republice vznikla takzvaně na zelené louce, ačkoliv dnes už převažuje trend revitalizace nepoužívaných a zchátralých průmyslových komplexů.

Autor: Jan Skala

Související

pneu
Zahraniční Auta

Emise z pneumatik škodí životnímu prostředí

free-photo-of-zena-stavba-prace-klobouk
Domácí

Lidskoprávní organizace kritizuje Česko. Diskriminujete Ukrajince a Romy, tvrdí

Země
Světové dny Příroda

Den Země

textil
Zahraniční Ekologie

Neprodaný textil zatěžuje životní prostředí