čtvrtek 2. května 2024

Podmínky pro studium doktorandů zlepší novela

Vláda změní pravidla pro doktorandy. Novela zlepší podmínky pro studium.

posluchárna

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Vláda podpořila novou novelu zákona o vysokých školách, kterou předložili ministr školství Mikuláš Bek (STAN) a ministryně pro vědu Helena Langšádlová (TOP 09). Tato změna má ambici zvýšit kvalitu vysokoškolského vzdělávání v Česku a posílit mezinárodní prestiž českých univerzit, zejména v oblasti doktorského studia.

Novela se zaměřuje na zlepšení podmínek pro doktorské studenty, s důrazem na harmonizaci studia s osobním životem. V rámci toho se předpokládá zavedení minimálních příjmů pro prezenční doktorské studenty, které budou činit 1,2krát minimální mzdy. Tímto opatřením se usiluje o lepší sladění pracovního, studijního a osobního života studentů doktorských studií.

Součástí změn jsou i nová kritéria pro výběr doktorandů, což povede ke snížení jejich celkového počtu a k větší péči a podpoře pro ty, kteří studují. „Tímto způsobem chceme zvýšit kvalitu a efektivitu doktorského studia,“ uvedla Langšádlová.

Novela také podporuje internacionalizaci vysokoškolského vzdělávání, například tím, že neklade povinnost stanovit poplatky za studium v cizím jazyce v doktorských studijních programech. Tím motivuje zahraniční studenty ke studiu v České republice. Další opatření se zaměřují na digitalizaci procesů a snížení byrokratické zátěže vysokých škol.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0868105570
Domácí

TOP 09 má čtyři kandidáty na post ministra pro vědu a výzkum

profimedia-0867817360
Domácí

Podcenila jsem komunikaci, uvedla odstupující ministryně Langšádlová

profimedia-0863523500
Domácí

Ministryně pro vědu a výzkum podala demisi

učitel
Domácí Školství

Ministerstvo školství schválilo nová pravidla pro přípravu učitelů