Podle průzkumů a bookmakerů bude slovenským prezidentem Pellegrini

Průzkumy a sázkové kanceláře o nadcházejících slovenských volbách hovoří jasně. Do druhého kola postoupí Ivan Korčok a Peter Pellegrini, těsně by měl vyhrát předseda Hlasu.

profimedia-0854637246

Prezidentská kampaň Petera Pellegriniho a Ivana Korčoka (Foto: 7. 3. Žilina)
Zdroj: Profimedia

  • Prezidentská kampaň Petera Pellegriniho a Ivana Korčoka (Foto: 7. 3. Žilina)
  • Zdroj: Profimedia

Průzkumy i sázkové kanceláře mají o slovenských volbách víceméně jasno, naznačují však těsný výsledek ve druhém kole. O post hlavy slovenského státu se uchází 11 osobností, ale kromě předsedy slovenské Národní rady a strany Hlas Petera Pellegriniho (48) a diplomata a bývalého ministra zahraničí Ivana Korčoka (59) nemají ostatní kandidáti šanci na postup do druhého kola. V průzkumech mají tito dva politici preference kolem 32 až 36 procent, zatímco třetí v pořadí, soudce Štefan Harabin dosahuje jen na 8 až 11 procent.

Vše tak nasvědčuje tomu, že v prvním kole konaném 23. března žádný z kandidátů nezíská více než 50 procent, a tak dojde na druhé kolo Pellegrini vs. Korčok dne 6. dubna. V tomto případě sázkové kanceláře i průzkumy favorizují Pellegriniho. Kurz se pohybuje kolem 1.48 pro Pellegriniho, zatímco pro Korčoka kolem 2.50. Podle průzkumu agentury Median SK z konce února by Pellegrini těsně zvítězil nad Korčokem se ziskem 51,7 procent.

I politické spektrum na Slovensku se rozdělilo do dvou proudů. Zatímco opozice v čele s Progresívním Slovenskem a KDH podporuje Korčoka, tak Pellegrini má podporu vládnoucího Smeru a samozřejmě Hlasu.

Autor: Šimon Mitro

Související

1024px-2015-08-15._Фестиваль_«Большой_Донбасс»_602
Zahraniční

Putinovi Noční vlci dorazili do Česka. Oslaví zde konec druhé světové války

GMlkkbTWYAACds4
Zahraniční

Slováci protestovali proti změnám v televizi. Tentokrát v menším počtu

Češi si se Slováky neporadili.
Fotbal

Čeští mladíci si o medaile nezahrají

16733665531_fc89c12e22_b
Zahraniční

Spojené státy mají sankční seznam. Vedle Ruska a Číny je na něm i Slovensko