pondělí 20. května 2024

Podle NASA bude rok 2023 nejteplejším v historii. Příští rok bude ještě teplejší

Rok 2023 se zřejmě zapíše do dějin jako neteplejší rok v historii. Neohřeje se však na pomyslném prvním místě dlouho, příští rok bude podle NASA ještě teplejší.

horko

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) potvrdil, že i dle jeho metodiky byl letošní červenec nejteplejší v historii měření, tedy od roku 1880. NASA předpokládá, že letošní rok bude nejteplejší v historii, a také předpovídá, že rok 2024 bude ještě teplejší. „Alarmující oteplování po celém světě je způsobeno především emisemi skleníkových plynů způsobenými člověkem. A tento nárůst průměrných teplot podporuje nebezpečné extrémní teplo, které lidé zažívají po celém světě,“ řekl ředitel Goddardova institutu pro kosmický výzkum spadající pod NASA Gavin Schmidt.

Předpokládáme, že rok 2023 bude nejteplejší v historii měření a že rok 2024 bude ještě teplejší,“ uvedl Schmidt. Hlavní vědkyně Národní správy oceánů a atmosféry Sarah Kapnick uvedla, že existuje 99procentní šance, že rok 2023 bude mezi pěti nejteplejšími roky, jaké kdy byly zaznamenány. „Je padesátiprocentní šance, že bude vůbec nejteplejší,“ sdělila Kapnick.

Autor: Šimon Mitro

Související

GM89BmmWoAANmRU
Zahraniční

Piloti už seděli v raketě. Kvůli technické závadě ale Starliner neodstartoval

Sonda Voyager 1
Zahraniční Vesmír

NASA získala data z nejvzdálenější sondy. Voyager je miliardy kilometrů od Země

GLT_7EcXsAAzFqV
Zahraniční

NASA chce přivézt horniny s Marsu. Měly by zodpovědět otázku života na planetě

Apollo 12
Zahraniční Vesmír

Na Měsíci přistane Japonec. USA posilují spolupráci se zemí vycházejícího slunce