čtvrtek 25. dubna 2024

Podle demonstrantů vyvolala bitku policie. Video ze zásahu to vyvrací

Proruští demonstranti, kteří se pokusili strhnout ukrajinskou vlajku z budovy Národního muzea a poté se porvali s policisty, tvrdí, že bitku vyvolali muži zákona. Jedním z útočníků byl děkan z Vysoké školy ekonomické Miloslav Ševčík.

fn0c6212

Miloslav Ševčík mezi nejagresivnějšími účastníky demonstrace.
Zdroj: Twitter

  • Miloslav Ševčík mezi nejagresivnějšími účastníky demonstrace.
  • Zdroj: Twitter

Ševčíka už vyzval Akademický senát, aby rezignoval na svou funkci. Ten to odmítl s tím, že se demonstrace neúčastnil, ale jen šel kolem.

Paranoia dezinformátorů dosáhla na akci svého vrcholu. Například protiislámský aktivista Martin Konvička přišel s teorií, že na sobotní akci byli tajní policejní provokatéři, kteří vyfasovali i stejné oblečení.

Na demonstraci zasahovala stovka policistů z pořádkové, dopravní a kriminální policie, antikonfliktní tým nebo speciální pořádková jednotka dohlížely na oznámená sobotní shromáždění v centru metropole. Na Václavském náměstí protestovali lidé pod vedením proruských fanoušků údajně proti bídě. Na opačné straně u muzea stáli lidé odsuzující vpád Ruska na Ukrajinu.

Jednu osobu zadrželi policisté pro podezření ze spáchání trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Další člověk skončil v poutech, protože poškodil projíždějící vozidlo s ukrajinskou značkou.

V momentě, kdy shromáždění skončilo, a demonstranti od muzea odcházeli, podněcoval muž s megafonem účastníky z Václavského náměstí, aby šli sundat Ukrajinskou vlajku z budovy Národního muzea. Na jeho výzvu reagovalo několik stovek osob, které se domáhaly vstupu do budovy. „Agrese těchto osob značně stoupala, proto velitel opatření rozhodl o nasazení posil. Lidem se dostalo opakovaného vyzvání, aby opustili prostor před budovou muzea. Někteří do policistů strkali, další je napadali tyčemi, na kterých měli původně vlajky,“ popisuje policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Jeden z demonstrantů do muzea vtrhl ještě předtím, než policisté uzavřeli vstup do budovy. Ochranka muzea ho zastihla na schodech a vyvedla ho pryč. „Policisté v domnění, že se jedná o návštěvníka muzea, ho dovedli do bezpečí. Tento muž se však k Národnímu muzeu vrátil a opakovaně se domáhal násilného vniknutí do budovy. Kriminalista v civilu zachycený na videu už věděl, že se jedná o muže, který chtěl s největší pravděpodobností strhnout vlajku. Proto policisté ze speciální pořádkové jednotky muže zajistili pro podezření z přestupku,“ vysvětluje mluvčí.

U muzea policie zadržela dvacet lidí pro neuposlechnutí výzvy. Podněcovatel k násilnostem a k odstranění ukrajinské vlajky se opakovaně dopouštěl přestupku a v současné chvíli se jeho jednáním zabývají pražští kriminalisté.

Související

GL6bQhsWcAAsAj1
Zahraniční

Inflace denně požírá Argentině finance. Studenti však protestují proti škrtům

432785278_813907684109648_4429542863517433564_n
Zahraniční

Londýn je pro Židy horkou půdou. Chtějí kvůli tomu hlavu šéfa tamní policie

profimedia-0858709460
Krimi

Ukrajinec, který zabil Roma, je definitivně nevinný. Jednal v sebeobraně, řekl soud

Letenské náměstí
Domácí

Přes Letnou nebudou do konce dubna jezdit tramvaje