pondělí 20. května 2024

Podle Bidena buduje Orbán diktaturu. Trumpovi vytkl schůzku s ním

Krok Viktora Orbána, kdy se v Americe nesešel s prezidentem Joem Bidenem, ale jeho předchůdcem a současným protikanditátem Donaldem Trumpem považují političtí experti za nestandartní. Biden už však za něj stihl Trumpa zkritizovat.

49385647696_e99a92bc59_b

Schůzku Trumpa s Orbánem je trnem v oku současnému americkému prezidentovi Joe Bidenovi.
Zdroj: Flickr

  • Schůzku Trumpa s Orbánem je trnem v oku současnému americkému prezidentovi Joe Bidenovi.
  • Zdroj: Flickr

Situace v Maďarsku s jeho shovívavá zahraniční politika vůči Rusku se stala tématem předvolební kampaně ve Spojených státech. Současný americký prezident Joe Biden, který se bude v listopadu snažit o obhajobu svého postu, vytkl svému protivníkovi, exprezidentovi Donaldu Trumpovi, že se sešel s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který do USA přiletěl na oficiální návštěvu. Schůzku s Bidenem však do svého programu nezahrnul. Oba politici se potkali v Trumpově rezidenci Mar-a-lago.

"Víte, s kým se setká dnes v Mar-a-Lago? S Orbánem z Maďarska, který otevřeně řekl, že nevěří ve funkčnost demokracie, že je pro diktaturu. Já vidím budoucnost, ve které demokracii neoslabíme, ale ochráníme ji," vychrlil ze sebe Biden při předvolebním mítinku v Pensylvánii.

Maďarská delegace, kde byl kromě Orbána zastoupen i ministr zahraničí Péter Szijjartó, si naopak schůzku s Trumpem pochvalovala. Podle Orbána se oba státníci shodli v otázkách svrchovanosti národů, boje proti nelegální migraci či podpoře tradičních rodinných hodnot.

Autor: Jan Skala

Související

protest pro legalizaci potratů v USA
Zahraniční

Třetina Američanek je pro zákaz potratů

Robert_F._Kennedy,_Jr._(53513232337)
Zahraniční

Kennedy může zamíchat kartami. Jeho podpora podle průzkumů rychle roste

Ebrahim_Raisi_in_Zanjan-9
Zahraniční

Írán míří k předčasným volbám. Izrael svou účast na sestřelení vrtulníku odmítá

GNx1ovybUAAKHXT
Zahraniční

Kim zase pohrozil sousedům. Do moře vypálil několik střel