pátek 18. října 2024

Podepsal prý smouvu s ďáblem. Robert Johnson zemřel před 85 lety

O tom, že Robert Johnson upsal svou duši ďáblu, zpívá sám ve skladbě Crossroad. Bylo mu 27 let, když si prý pro něj ďábel přišel 16. srpna 1938, přesně před 85 lety.

2924854348_fcefc3be6d_b

Příběh Roberta Johnsona je dnes už mýty opředená legenda.
Zdroj: Flickr

  • Příběh Roberta Johnsona je dnes už mýty opředená legenda.
  • Zdroj: Flickr

Jeho příběh je už dávno legenda a hovoří i obrovském hudebním talentu vykoupeném smlouvou s ďáblem. S tím se měl americký bluesman Robert Johnson potkat přímo na ulici a výměnou za upsání duše peklu měl Johnson dostat talent na psaní bluesových skladeb, na do té doby neslýchanou kombinaci zpěvu a hry na kytaru i na melodické postupy. Ty se dochovaly na několika nahrávkách z let 1936 a 1937 a později se staly základem pro další hudební generace, ať už bluesových, folkových či rockových umělců.

Historka, která obestírá Johnsonovou tvorbu, život i smrt, vznikla až později, v šedesátých letech, kdy se na svět dostala kolekce jeho skladeb a vžilo se pro něho pojmenování Děda rock n´rollu, přestože sám Johnson zemřel v pouhých 27 letech. Jeho nepřirozený skon pak legendu o upsáni duši ďáblu jen posílil. Jeho smrt nebyla dodnes uspokojivě vysvětlená, ačkoliv se mluví o tom, že Johnsona otrávil žárlivý manžel poté, co muzikant flirtoval s jeho ženou. Svědci dokonce mluvili o tom, že Johnson umíral několik dní v křečích a hrozných bolestech. Kvůli liknavosti tehdejších úřadů se však teorie o otravě nikdy zcela nepotvrdila.

Johnson, k jehož odkazu se dodnes hlásí řada hudebníků včetně těch nejslavnějších jako je Bob Dylan, Eric Clapton, Keith Richards či Slash, je neoficiální zakladatelem Klubu 27, do něhož patří umělci, kteří zemřeli ve věku 27 let. Dalšími členy jsou Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Gary Thain, Kurt Cobain či Amy Winehouse.

Autor: Jan Skala

Související

atomový výbuch
Zahraniční Výročí

Před 60 lety se Čína se připojila k jaderným mocnostem

Oscar Wilde
Ostatní Výročí

Před 170 lety se narodil Oscar Wilde. Za homosexualitu skončil za mřížemi

Záběr z filmu Pulp Fiction
Film a TV Kino

Pulp Fiction slaví 30 let. Vrací se do českých kin

LUKE-PERRY-FB-050319
Film a TV

Dylan z Beverly Hills by oslavil 58. narozeniny. Osud mu však tolik času nedal