pondělí 7. října 2024

Podatelny jsou zavřené, jednání se odročují. Soudy ochromila stávka

U soudu se ode dneška do středy pracovat nebude. Justiční zaměstnanci, kromě pracovníků Ústavního soudu, chtějí akcí poukázat na nízké platy.

profimedia-0877093388

Justiční zaměstnanci stávkují za zvýšení mezd.
Zdroj: Profimedia

  • Justiční zaměstnanci stávkují za zvýšení mezd.
  • Zdroj: Profimedia

Kvůli nízkým, až nedůstojným platů vstoupila dnes drtivá většina zaměstnanců soudů do stávky. Ta se týká zejména administrativních pracovníků, proto ode dneška až do středy zůstanou zavřené podatelny, informační centra či pokladny, ale budou se také odročovat líčení, protože do stávky vstupují také zapisovatelky. Do stávky podle Odborového svazu justice vstupuje až 90 procent zaměstnanců okresních soudů a přes 60 procent pracovníků soudu vyšších instancí. Protest podpořili i sami soudci.

Justiční odbory chtějí akcí poukázat na skutečnost, že průměrný plat v resortu činí necelých 37 tisíc korun, přičemž průměrná mzda v České republice už překročila 43 tisíc. Dnešní protest však není ojedinělý. Za vyšší platy v justici se stávkovalo už na konci května, což však kýžený výsledek nepřineslo.

O platech se jedná i na ministerstvech. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek a ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS) uvedli, že než dojde ke zvýšení platových tarifů, mohla by se celá situace vyřešit vypsáním příplatků. Ovšem takový krok by rovněž musela posvětit vláda.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0914621269
Ekonomika

Schodek rozpočtu se zvýší o 30 miliard na pomoc po povodních

GYT4TmkWkAARiWM
Ekonomika

Napětí ve Volkswagenu se stupňuje. Zaměstnanci i odbory hrozí stávkami

Boeing_Virginia_Headquarters
Ekonomika

Zaměstnanci Boeingu jdou do stávky. Odmítli nabízené navýšení mezd

50096406166_b179855408_b
Domácí

Začíná boj o rozpočet. Pokud ho Piráti nepodpoří, nemají ve vládě co dělat