čtvrtek 19. září 2024

Počty smrtelných nehod při střetech se stromy klesají

V loňském roce bylo při střetech se stromy v České republice usmrceno 55 osob a dalších 100 bylo těžce zraněno.

autonehoda

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Loni zemřelo při nehodách na českých silnicích po nárazu do stromu 55 lidí a 100 bylo těžce zraněno, což jsou historicky nejnižší hodnoty. Tento úspěch odpovídá cílům Strategie BESIP 2021–2030.

Náraz do stromu je jedním z nejnebezpečnějších typů dopravních nehod. Během prvních tři a půl let účinnosti strategie bylo evidováno 7 902 těchto nehod, které způsobily smrt 240 osobám a těžká zranění 449 lidem. Celkové socioekonomické ztráty přesáhly 32 miliard korun. Přesto se v některých krajích, jako je Jihomoravský, Zlínský, Královéhradecký a Pardubický, situace zhoršila, a v Karlovarském kraji byl překročen předpoklad u těžce zraněných.

Výzkum Centra dopravního výzkumu ukázal, že rychlost při střetu má zásadní vliv na závažnost zranění. Při rychlosti 110 kilometrů za hodinu je pravděpodobnost smrtelného zranění 80procentní. Dále bylo zjištěno, že dvě třetiny těchto nehod byly způsobeny nepřiměřenou rychlostí, a 17,6 procent viníků bylo pod vlivem alkoholu nebo drog.

Přibližně 72% těchto nehod se stalo na krajských silnicích II. a III. třídy, přičemž nejvíce zraněni byli řidiči osobních vozidel a jejich spolujezdci. Studie zdůrazňuje význam instalace ochranných prvků, jako jsou svodidla, a nutnost snížení rychlosti v rizikových oblastech.

Autor: Šimon Mitro

Související

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

Ministr dopravy Martin Kupka
Domácí Auta

Stát zpřísní kontroly aut. Vznikne nový úřad

nehoda
Domácí

Za posledních 14 let došlo ke čtvrt milionu nehod nákladních vozidel

Tesla model Y
Ekonomika Elektromobily

Elektromobily v Česku nabírají na síle. Registrace meziročně stouply o 43 procent