úterý 22. října 2024

Počty poprav ve světě stouply o polovinu, nejvíc jich vykoná Čína

Množství poprav stouplo loni o 53 procent oproti roku předchozímu a je nejvyšší od roku 2017. Uvedla to Amnesty International. Nejvíc trestů smrti má Čína, podle odhadů poslala na popraviště tisíce lidí.

1280px-The_electric_chair_in_Auburn_State_Prison_LCCN2012646356

Elektrické křeslo.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Elektrické křeslo.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Uplatňování trestu smrti ale země drží v tajnosti, stejně jako Severní Korea a Vietnam. Všechny tři země trest smrti často využívají. Údaje nezahrnují ani utajované počty rozsudků smrti z Nigérie a Srí Lanky, tedy zemí, jejichž soudy je často udělují.

Trest smrt mají asi dvě desítky zemí, popravy loni obnovil Afghánistán, Kuvajt, Barma, Palestina a Singapur. Naopak zcela jej zrušil Kazachstán, Papua-Nová Guinea, Sierra Leone a Středoafrická republika. Rovníková Guinea a Zambie zrušily trest smrti za běžné zločiny a zachovaly ho pouze jako součást válečného práva.

Mimo Čínu se loni podle údajů Amnesty International prokazatelně odehrálo 883 poprav. Největší nárůst zaznamenaly země Blízkého východu a severní Afriky.„To ukazuje na bezohledné pohrdání lidským životem. Počet lidí, kteří byli zbavení života, v regionu dramaticky vzrostl; Saúdská Arábie popravila ohromujících 81 lidí během jediného dne. Naposledy Írán v zoufalé snaze ukončit lidové povstání popravil lidi jenom za to, že uplatňovali své právo na protest,“ řekla generální tajemnice organizace Agnès Callamard.

Trest smrti za drogové delikty uplatňuje Čína, Saúdská Arábie, Írán, Singapuru a pravděpodobně také Vietnam, tam jsou ale tyto údaje státním tajemstvím.

Nejvíce zemí popravuje odsouzené oběšením nebo zastřelením. Čína, Spojené státy a Vietnam pak rozsudky smrti vykonaly pomocí smrtících injekcí. Saúdská Arábie byla jedinou zemí, která při popravách praktikovala stětí hlavy. Oproti některým předchozím rokům nezaznamenala Amnesty žádné případy ukamenování.

I když současné mezinárodní právo trest smrti v některých situacích státům povoluje, zakazuje jeho určité formy, třeba veřejné popravy. To loni ignoroval Afghánistán a Írán. V Íránu také popravili nejméně pěti nezletilých odsouzenců. Japonsko, Maledivy a USA v několika případech popravily lidi s psychickými poruchami. Dalších 16 zemí popravovalo na základě neférového soudního procesu, Egypt, Írán, Saúdská Arábie a Jemen dokonce popravovaly své občany na základě přiznání vynucených mučením.

Související

GaFk6J6XMAAnK0A
Krimi

Vietnamská magnátka dostala doživotí. Šibenici však stejně neunikne

profimedia-0871382021
Krimi

Alabama popravila muže dusíkem. Je to mučení, tvrdí lidskoprávní aktivisté

profimedia-0889349316
Krimi

Poprava po 21 letech. V Americe zemřel muž, který zavraždil novinářku

GK5QHjCW4AAM_X6
Zahraniční

Vietnamskou podnikatelku čeká smrt. Přesto zase usedla na lavici obžalovaných