úterý 3. září 2024

Pocitová teplota v Dubaji dosáhla 62 stupňů

Dubaj a Kuvajt bojují s rekordními vedry. Pocitová teplota v Dubaji dosáhla 62 stupňů.

Dubaj

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Kuvajt zaznamenal v červnu třetí nejvyšší teplotu, když na jeho mezinárodním letišti bylo naměřeno 49,3 stupňů. Minulý týden zde teploty vystoupaly na 51 stupňů, což se blíží rekordním 54 stupňům. Brutálním vlnám veder čelí také Dubaj, teploty zde dosahují 43 stupňů, ovšem pocitová teplota díky vysoké vlhkosti stoupá až na nevěřitelných 62 stupňů.

Taková teplota se blíží limitu lidské tepelné tolerance. Kombinace takto vysokých teplot a vlhkosti může být smrtelní. Při stoprocentní vlhkosti tělo přestává být schopné se ochlazovat pocením, což může vést k fatálním následkům při delším pobytu venku. Dubajské meteorologické služby varují, že teploty se blíží hranici, po které by pobyt venku byl životu nebezpečný.

Úřady v Dubaji vydaly varování a doporučily obyvatelům i turistům přijmout opatření k prevenci onemocnění z horka. Lidé jsou vyzýváni, aby zůstávali v klimatizovaných prostorách během nejteplejších hodin dne a vyhýbali se venkovním aktivitám. Důležité je také udržovat dostatečnou hydrataci.

V Kuvajtu vláda vydala podobná doporučení, aby se občané vyhýbali přímému slunci a byli opatrní kvůli riziku úpalu a vyčerpání z horka. V minulých vlnách veder úřady pozastavily denní práce na staveništích a dalších venkovních pracovištích. Intenzivní vedra v Dubaji a Kuvajtu mají trvat ještě několik dní.

Extrémní teploty mají také dopad na životní prostředí, protože spotřeba energie prudce vzrůstá. V Dubaji dosáhla spotřeba elektřiny rekordních hodnot, když lidé zvyšovali výkon klimatizací. V Kuvajtu zvýšená spotřeba elektřiny způsobila výpadky proudu, a úřady vyzývají občany k šetření elektřinou, aby nedošlo k přetížení sítě.

Autor: Šimon Mitro

Související

Jezero Doiran, které tvoří hranici mezi Řeckem a Severní Makedonií.
Zahraniční Klimatické změny

Severnímu Řecku chybí voda kvůli dlouhodobému suchu

horko
Zahraniční Klimatické změny

Horko v Evropě může do konce století zabít třikrát více lidí

Středozemní moře
Zahraniční Klimatické změny

Středozemní moře dosáhlo nejvyšší naměřené teploty v historii

požár
Domácí

Pro polovinu republiky platí výstraha před požáry