čtvrtek 19. září 2024

Pochod hrdosti zakotvil na Letenské pláni. Rovná práva, skandovali účasníci

Podle policie se letošní akce zúčastnili nižší desítky tisíc účastníků, tedy stejně jako loni. I letos se pochod obešel bez násilností či potyček.

profimedia-0897580475

Praha zažila další akce hnutí LGBTQ+.
Zdroj: Profimedia

  • Praha zažila další akce hnutí LGBTQ+.
  • Zdroj: Profimedia

Každoroční akce Prague Pride, která se celý tento týden konala v Praze, vyvrcholila pochodem, který v brzkém odpoledni skončil na Letenské pláni. Tam až do večera bude probíhat doprovodný program, který se ponese v duchu hesla celé letošní Prague Pride a sice "Rodina pro všechny", který doprovodí zejména reprodukovaná elektronická a techno hudba. Účastníci tím chtějí poukázat svůj nesouhlas s rozhodnutím politiků nepřiklepnout stejnopohlavním párům možnost manželství a tím spojenou adopci dětí bez toho, aby jeden z nich byl jejich rodičem.Proto se také z davu který vyšel v poledne z Václavského náměstí ozývalo skandování hesel jako "Rovná práva" nebo právě "Rodina pro všechny".

Pochod se obešel bez výraznějších incidentů, přestože policie letos očekávala větší možnost střetů s odpůrci hnutí LGBTQ+ a nasadila do služby větší množství příslušníků než v minulých letech. Proti pochodu sice protestovalo několik stoupenců katolické církve, ale k potyčce mezi nimi a demonstrujícími nedošlo.

Na Václavském náměstí se v obě zahájení pochodu objevila i skupinka podporovatelů Palestiny, kteří už v týdnu uvedli, že akce chtějí využít pro svou věc. Jejich protestní setkání vak Prague Pride nijak neomezilo.

Autor: Jan Skala

Související

1726640190_P2024091802196
Domácí

V Praze se srazily vlaky. Jeden strojvůdce měl dvě promile, druhý byl v zácviku

Desfourský palác v Praze
Domácí

Praha investuje do kultury. Zachrání Desfourský palác

457492668_1035064185291232_77115575583928320_n
Domácí

Pavel: Soupeříme s autokraciemi, demokracie je hodná následování

GXXEU0ZWgAATRby
Domácí

Vltava bude kulminovat v noci na neděli. Už teď ale voda prosakuje do metra