neděle 8. září 2024

Počet případů žloutenky C a E se meziročně zdvojnásobil

Přibylo žloutenek typu C a E. Meziročně se počet případů zdvojnásobil.

žloutenka

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Počty nakažených žloutenkou typu E se v loňském roce oproti předchozím rokům zdvojnásobily, což odborníci přičítají špatně tepelně upravenému masu. Stejně tak stoupl počet případů žloutenky typu C, informoval Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM).

V letech 2021 a 2022 bylo hlášeno zhruba 300 případů žloutenky typu E ročně. V roce 2023 však počet případů vzrostl na 654. Dříve se tato nemoc šířila hlavně v zemím s nízkým hygienickým standardem, ale nyní narůstá i v Evropě. Hlavním zdrojem nákazy je nedostatečně upravené vepřové maso a zvěřina, ale nákaza může pocházet i z jiných zdrojů jako krevety či mušle.

Žloutenka typu E je nebezpečná zejména pro osoby s oslabeným imunitním systémem, jako jsou pacienti po transplantaci nebo chemoterapii. Pokud nemoc přejde do chronického stádia, může vést k vážným problémům s játry.

Rostou však i počty případů žloutenky typu C. V České republice je nakaženo zhruba půl procenta populace, přičemž mnoho lidí o své nemoci neví. V roce 2023 bylo zaznamenáno 1300 nových případů, většinou mezi mladými lidmi. Nárůst případů může být spojen s lepším testováním u osob léčených z drogové závislosti.

Žloutenka typu C může být roky bez příznaků, což zvyšuje riziko pokročilého jaterního onemocnění. Tento typ žloutenky se přenáší krví, například nitrožilní aplikací drog, nechráněným pohlavním stykem nebo amatérským tetováním. Lze ho léčit moderními antivirotiky.

Autor: Šimon Mitro

Související

makadamové ořechy
Světové dny Zdraví

Den makadamových ořechů

WHO
Zahraniční Zdraví

Africké země se sjednotily a přispěly 45 milionů dolarů Světové zdravotnické organizaci

Virus mpox
Zahraniční Mpox

WHO spouští globální plán proti mpox

mozek
Zdraví Věda

Peptid českých vědců pomůže v boji s obezitou i Alzheimerem