Počet případů černého kašle přesáhl 20 tisíc

Počet případů černého kašle v České republice letos přesáhl hranici 20 tisíc.

Bakterie Bordetella pertussis způsobující černý kašel.

Bakterie Bordetella pertussis způsobující černý kašel.
Zdroj: Flickr

  • Bakterie Bordetella pertussis způsobující černý kašel.
  • Zdroj: Flickr

Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bylo k 17. červnu zaznamenáno 20 114 případů černého kašle, což je více než čtyřicetinásobek za celý loňský rok. Za poslední týden přibylo 1 154 nových případů, což je mírný pokles oproti předchozímu týdnu.

SZÚ uvedl, že i když se nemoc nyní šíří méně, současné vysoké počty jsou důsledkem delší inkubační doby, která může být až 21 dní. To znamená, že nemocní se mohli nakazit už před několika týdny. Nejvíce případů je ve věkové skupině 15 až 19 let, ale mezi nakaženými je také 295 dětí mladších jednoho roku, které ještě nemají dokončené očkování. Asi 2,3 procent nakažených muselo být hospitalizováno. Letos na nemoc zemřelo šest lidí, včetně jednoho novorozence.

Počet případů černého kašle je letos nejvyšší od roku 1958, kdy v tehdejším Československu začalo plošné očkování. Pro srovnání, v roce 1959 bylo zaznamenáno 18 978 případů a o rok dříve 32 763. Odborníci varují, že skutečné počty nakažených mohou být až dvacetkrát vyšší než oficiální statistiky. Tato situace zdůrazňuje důležitost očkování a zvýšené opatrnosti při prevenci šíření infekčních nemocí.

Autor: Šimon Mitro

Související

50432119403_3232b0dc4c_b
Zdraví

Ultra zpracované potraviny by měly nést varovné označení, tvrdí odborníci

doktor
Domácí Zdraví

Nový screeningový program zlepší boj s rakovinou prostaty

dengue
Zahraniční Zdraví

Naděje v boji s horečkou dengue. WHO schválila novou vakcínu

smoothie
Světové dny Zdraví

Den smoothie