Počet obětí japonského zemětřesení stoupá. Za den se země otřásla 155krát

Už skoro padesát obětí evidují japonské úřady v souvislosti se zemětřesením, které ostrov Honšú postihlo v první den tohoto roku. Číslo ještě zdaleka není konečné.

GC1GREdXsAAhoHS

Spoušť, jakou za sebou zanechalo japonské zemětřesení.
Zdroj: X

  • Spoušť, jakou za sebou zanechalo japonské zemětřesení.
  • Zdroj: X

Jestliže včera večer japonské úřady mluvily v souvislosti s ničivým zemětřesením o čtyřech mrtvých, dnes už statistiky zamířily hrozivě vzhůru. Podle posledních zpráv si novoroční otřesy půdy v centrální části dálnovýchodního souostroví vyžádaly už skoro 50 obětí. Číslo není konečné a bude stoupat, jak pokračují vyprošťovací a záchranné práce. Nejvíce postižená je prefektura Išikawa v centrální oblasti největšího japonského ostrova Honšú.

Zemětřesení, které seizmologové naměřili ve městě Wadžima, dosáhlo 7,6 stupně Richterovy škály. Nebylo však ojedinělé. Jak uvedla japonská vláda, zemi postihlo zhruba 155 otřesů, které byly silnější než tři stupně Richtera. Otřesy půdy zaznamenaly také v Jižní Koreji a na ruském ostrově Sachalin.

V prefektuře Išikawa se ze svých domů musely evakuovat desítky tisíc lidí. Situaci ale komplikuje počasí, teploty se pohybují kolem nuly a bez elektřiny je v současné době 33 tisíc domácností.

Pozornost celého Japonska směřuje také k jaderným elektrárnám v oblasti, protože před 13 lety vlna tsunami, která následovala po podobném zemětřesení, zničila elektrárnu ve Fukušimě a země čelila jaderné katastrofě. Nyní úřady tvrdí, že žádná jaderná elektrárna bezprostředně ohrožená není.

Autor: Jan Skala

Související

Jaderná elektrárna Jaslovské Bohunice
Zahraniční Slovensko

Slovensko chce nový jaderný blok. Ministryně ruskou technologii odmítá

balloon-hot-air-balloon-sun-sunset-nature-landscapes-3e32ee-1024
Zahraniční

Mexiko sužuje vlna obrovských veder. Deset lidí zemřelo, další jsou v nemocnici

profimedia-0871693748
Zahraniční Video

Autobus v Petrohradu šílenou cestu ukončil pádem do řeky, čtyři mrtví

Předání_postiženého_LZS
Krimi

Dívka, kterou v Čáslavicích srazilo auto, svým zraněním v nemocnici podlehla