čtvrtek 17. října 2024

Počet neziskovek v Česku klesl. Zaměstnanců však přibylo

Počet neziskových organizací v Česku v roce 2022 klesl o 1,1 procenta, přesto zaměstnanost v tomto sektoru vzrostla o 4,7 procenta.

dobrovolníci

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

V roce 2022 poklesl počet neziskových institucí v České republice o 1,1 procenta, avšak počet jejich zaměstnanců a dobrovolníků výrazně vzrostl. Počet zaměstnanců neziskovek se zvýšil o 4,7 procenta, zatímco počet dobrovolníků stoupl o 17 procent, což vedlo k většímu objemu odpracovaných hodin, uvádí ČSÚ.

Podíl neziskového sektoru na HDP dosáhl 1,8 procenta, přičemž produkce se zvýšila na 194,8 miliardy korun. Téměř polovinu této produkce tvořily veřejné vysoké školy. Zhruba dvě třetiny služeb poskytovaly neziskové instituce domácnostem bezplatně.

Počet neziskových institucí v Česku klesl na 148 tisíc, přičemž největší úbytek byl zaznamenán u spolků. Činnost ukončilo přibližně 1,5 tisíce spolků, a poprvé byly také sledovány neaktivní spolky, kterých bylo více než 28 tisíc.

Dobrovolníci v neziskovém sektoru odpracovali 45 milionů hodin, což představuje nárůst o 17,3 procent. Hodnota této práce byla vyčíslena na 9,4 miliardy korun, ale stále nedosáhla úrovně před koronavirovou pandemií. Financování neziskovek pocházelo z 37,2 procent z veřejných zdrojů a zbytek byl pokryt z darů, členských příspěvků a dobrovolnické práce.

Autor: Šimon Mitro

Související

internet
Domácí Technologie

V Česku roste popularita mobilního internetu a tarifních služeb

48942929622_69796f174a_b
Zahraniční

Tusk vytáhl do boje proti migraci. Zavede hraniční kontroly a zruší právo na azyl

EET
Ekonomika

Maloobchod v Česku roste. Tržby stouply o 5,3 procenta

průmysl
Ekonomika

Průmysl v Česku ožívá. Táhnou ho automobilky